Közösség

Vélemény:

93 A sakk királynője

(2026)

Queen of Chess

Dorkateo   2026.02.11 21:23
1

A Netflix időnként tud valami jót is készíteni, így nézhetjük meg a Polgár Juditról szóló dokumentumfilmet a streaming-óriáson. Keveset sakkozom, így csak belenéztem a filmbe, de végül ott ragadtam, olyan érdekes volt. Judit 12 éves korától vezette a női sakkozók világranglistáját, majd végül egyedüli nőként bekerült a top 10 játékos közé, 2700 élő pont feletti eredményével. Teljesítménye egyedülálló, már ez is megérdemelne egy filmet, de további érdekességekre is fény derül. Az egyik szál, amit követnek, hogy apja, Polgár László egy nevelési kísérletbe kezdett, hogy a három lánya tud-e kiemelkedően teljesíteni a sakkban, bizonyítandó, hogy a nevelés és a gyakorlás is elég ehhez, vagy tehetségesnek is kell születni. Sokan túlzásnak érzik ezt az edzői szemléletet, bár versenysportolóknál ez, ugye, nem ritkaság. A válasz a nézőre van bízva. A másik nagyon is időszerű szál a női szemszög. Több idézetet is láthatunk férfiaktól, akik nyilatkoznak arról, hogy a nők nem elég okosak ahhoz, hogy jól játszanak. Ezt fényesen cáfolja a három Polgár-lány példája, akik mind nagymesterek lettek a sakkban. Megdöbbentő volt látni, hogy milyen atrocitások érték Juditot gyerekként és nőként a férfiaktól. Már csak ezekért az eredeti versenyfelvételekért megéri megnézni a filmet. Nagyon jól szerkesztett az egész történet, akkor is érdekes lehet, ha nem tudsz sakkozni. (Bár én most újra elővettem a bábukat ... :) Nőknek pedig kifejezetten ajánlom motiváció gyanánt.