2021.10.28 09:36 BaloghBogi42 Olvasottság: 125x
4

A változás ideje

Az éhezők viadala: A kiválasztott című műalkotás nem pontosan ott veszi fel a történetszál csavaros fonalát, ahol a Futótűz abbahagyta, ezzel is megzavarva és keresztülhúzva a néző számításait. A nyitójelenetben Katnisst láthatjuk az őrület határán, már-már érezhető a képernyőről kiáradó keserves fájdalom, ahogy a főszereplő koncentrálni próbál a küldetésére, hogy egy újonnan születő forradalom stabil arca legyen, azonban mindössze csak Peeta hiányát és fájdalmát képes teljességgel átérezni és megélni.

Végigkísérhetjük a fecsegő poszáta önmegtalálási kísérleteit, ahogy próbálja kideríteni, melyik oldalon is van a helye, milyen szerepkört kellene betöltenie, és vajon elég-e ő ahhoz, hogy egy csapatnyi ismeretlen embert ne a halálba, hanem az újjászületésbe kísérjen.

A változás ideje

Azonban talán Gale karaktere vált a legmegosztóbbá ebben a részben. Az egyik felem rettenetesen mély együttérzést, szolidaritást és szomorúságot táplál felé, hiszen az egyetlen lányt, akit valaha szeretett, a szeme láttára ragadta el egy hírnévvel, ármánykodással és rosszindulattal teli világ-verzió, ami arra kényszeríti, hogy olyan dolgokat hajtson végre az önfenntartás érdekében, melyek nem is állhatnának távolabb a személyiségétől.

A másik részem azonban tiszteli Gale-t, elvégre nem sokan lennének képesek az önös érdekeiket félretenni, és nemcsak megmenteni a lány valódi szerelmét (az elsők közt jelentkezve erre a küldetésre), de még ösztönözni is őt arra, hogy legyen mellette, amikor a fiú magához tér a kómából.

De amellett az állítás mellett még mindig kitartok, hogy Katnissnek van a legemberpróbálóbb feladata. Egy olyan helyen, ahol eddig Peeta volt az egyetlen mentsvára, kősziklája és lelki támasza, kell magában megtalálnia a szükséges erőt ahhoz, hogy legyőzze a saját fejében ügyesen megbújó démonokat.

A film legkeményebb és leglélekszorongatóbb mondata viszont ahhoz a jelenethez köthető, amikor Snow elnök Katniss tudtára hozta, hogy mindvégig tudott Gale kapitóliumi "kiruccanásáról" és a Peetáért folytatott mentőakcióról. Könnyfakasztó végignézni a lány Haymitch nyakába zuhanását és összeomlását, miközben a mélyről feltörő kínból származó elbódultságtól üvölti, hogy mindkettőt elvesztette.

Egy azonban biztos: hiába várja kint egy seregnyi katona a poszáta elpusztítását vizes vödrökkel és poroltókkal, amíg a lelkében érzi Peeta szívdobogásának meglétét, a lángra lobbant lány nem égett ki.

akció | kaland | sci-fi | thriller

Katniss Everdeen történelmet írt, kétszer is túlélte az Éhezők Viadalát. Ezzel azonban nem értek véget megpróbáltatásai, ugyanis a Kapitólium bűnbakot keres a lázadásra.... több»

4