2018.11.10 23:00 Annuska Olvasottság: 243x
0

Hullámvölgy

:::A HOZZÁSZÓLÁS CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT:::
A Cloverfield Lane 10 egy hangulatában elég erős thriller, bár a műfaji besorolása nem túl egyszerű. Nagyon érdekesen indul abból a szempontból, hogy az elején körülbelül 10 percig meg se szólal senki, csak a zene megy a háttérben. Hamar felgyorsulnak az események és a főszereplő hölggyel együtt a néző se tudja, hogy a baleset után mi is történt pontosan. Ezt a bizonytalanságot sokáig meg tudja tartani a film és folyamatosan két véglet közt ingázunk.

Az egészet csak megjátssza a pali és egyszerűen elrabolta a csajt és fogva tartja és minden csak mese, amit előad. Vagy ott van a másik oldal, hogy igazat mond a földönkívülis sztorival, de képzeljük csak magunkat a csaj helyzetébe, hogy felébredünk és azt mondja valaki, hogy UFO-k támadták meg a bolygót, minden elpusztult, kint sugárzás van. Első körben jót nevetne az ember az egészen és csak után kezdene el gondolkodni. Itt hibázott szerintem a fogva tartó, hogy nem tudta magát hitelesen előadni.

Hullámvölgy

A csaj folyamatosan bizonytalan volt az ügyben. Ha az elejétől fogva nem rabnak érzi magát a lány, ha nem zárja rá az ajtót, akkor lehet hogy bele is törődött volna a sorsába, jó persze az filmszempontjából elég unalmas lett volna. Furcsa volt ez a hatalmas bunker, ami persze szokás Amerikában na de nem ekkora, meg nem 100 évre elegendő élelmiszerrel. Meg ha egy bunkerbe kell élnem jó pár évig, leviszek oda még néhány embert, aki eszi az élelmiszeremet issza a vizemet vagy annyira félek a magánytól? Bár az senkinek se jutott az eszébe, hogy a levegőztetést csak a felszínről lehet megoldani, ergo ha ott sugárzás van, akkor azt a bunker levegőjébe is bekeringeti a rendszer? Milyen érdekes, hogy mindössze három szereplővel is lehet izgalmas filmet készíteni. A földönkívüliek jelenlétét csak percekig mutatják, holott ők minden galiba forrásai ezzel kicsit ellene megy a korábbi hasonló témájú filmeknek, ahol szeretik hosszasan mutatni a lényeket. Nekem tetszett ez a megoldás. A történet folyamán hiányoltam az idő jelenlétének teljes hiányát vagyis nem tudtuk meg, hogy mennyi időt voltak a bunkerben. Sokáig teljesen más irányba visz a történet, majd jön a csavar és ezzel borul minden. A lány lába meggyógyult, de egy törött kar még nem forrt be. A történetet se nyomta össze, hogy egy zárt térben játszódik a film 95 %-a. Tipikus amerikai végkifejlet, hogy a törékeny lány percek alatt elintéz egy egész földönkívüli hajót. A befejezését értem olyan szempontból, hogy még hagytak kiskapukat egy esetleges folytatásnak, ami akár még érdekes is lehetne. A hibái ellenére – ami volt szép számmal – egy egész érdekes történet, ahol maga a hangulat erősít rajta és az, hogy a néző is bizonytalanságban van. Nem történik semmi a főszereplő háta mögött, vele együtt bontakozik ki a néző számára is a film.

dráma | horror | misztikus | sci-fi | thriller

SkyShowtime (2023.02.14.)

A 10 Cloverfield Lane című sci-fiben egy fiatal lány egy nap egy idegen férfi lakásában tér magához, egy autóbalesetet követően. A férfi azt állítja, hogy megmentette az... több»

0