Játssz egy Samsung Tv-ért · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
88

A hosszútávfutó magányossága (1962)

The Loneliness of the Long Distance Runner
Filmadatlap
 
17
Szereplők
4
Vélemények
13
Képek
Videók
 
Berto49   2018. 12. 28.
Dühös lázadás

A „free cinema” játékfilmes irányzatának meghatározó darabja, amely egyben Tony Richardson legkiemelkedőbb munkái közé tartozik. A felnőttkor küszöbén álló Colin Smith (jellemző név, olyan gyakori, mint nálunk a Kovács, vagy a Szabó) keresi a helyét az életben. Másként akart élni mint a munkába belerokkant és korán meghalt apja, éppen ezért mondta: „Nem akarok azért gürcölni, hogy a góréknak még több legyen.” Kiútként a betörés választotta, de lúzer amatőr módra az esőcsatornába rejtette el a lopott pénzt, Angliában, ahol az eső mindennapos. Az Albionban honos időjárás le is buktatta, javító-nevelő intézetbe került. Az intézet igazgatója sportteljesítményei alapján benne látta azt a versenyzőt, aki megszerzi a hőn áhított futóverseny kupáját, de Colin fellázadt. Ez a lázadás – bár teljesen más környezetben - hat év múlva a „Ha” című filmben képzeletbeli fegyverropogásos harccá változott. A két idősíkot bemutató film mintegy párdarabja, a francia újhullámos „Négyszáz csapás”-.nak, mindössze két év különbség volt a kettő között. Bravúrosnak nevezhető a főszereplő választás, a kezdő (a későbbiekben lovaggá ütött) Tom Courtenay alakítása a film domináló tényezője. Teljesen feleslegesnek tartom a sportfilm kategória megjelölést számos filmes adatbázisban, mert a sport csak tizedrangú kérdés, ez a film igazából a lázadás drámája, mégpedig a szó legrangosabb értelmében.

 
hackerjulcsi   2018. 03. 13.

Micsoda film! Még mindig nem értem viszont, hogy miért pont az ereszaljba kellett bedugni a pénzt, ANGLIÁBAN, ahol mindig esik. :DD A végén vártam, hogy kifut a fenébe a világból.


 
bbozsi   2017. 03. 04.

Nem tudom mi szeretne lenni ez a film. Sem nem sportfilm, sem nem korkép, sem nem jellemdráma. Nem igazán tudom ajánlani.

 
azurou   2016. 11. 15.

nagyon naturalisztikus, és ez nagyon jó benne. nem mindennapi élmény volt számomra

 

Sir Tom Courtenay (1937) első játékfilmben való szereplése rögtön nemzetközi hírnevet és elismertséget szerzett számára.

(Berto49 )
 

Tony Richardson 1962-es filmje a "dühöngő ifjúság" egyik jeles képviselőjének elbeszélését vitte filmvászonra. Alan Sillitoe "The Loneliness of the Long Distance Runner" (1959) című írása az irodalmi alap. Magyarul 1970 óta, Göncz Árpád fordításában olvasható, együtt "A szombat este, vasárnap reggel" című első regényével.

(Berto49 )
 

A film az Iron Maiden zenekart is megihlette.

(Menyét Ibolya)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.