Játssz egy Nintendo Switch-ért ·  Fórum Login  
84
Filmadatlap
 
30
Szereplők
3
Vélemények
45
Képek
1
Videók
Ha...
 
Berto49   2018. 11. 27.

legújabb vélemény

Kollégiumi nehéz napok

Lindsay Anderson, az angol free cinema egyik jelentős képviselője volt. Rendezői munkássága olyan kiemelkedő filmeket eredményezett, mint az „Egy ember ára”, „Tűzszekerek”, „Britannia gyógyintézet”. Ugyanakkor színházi rendezői tevékenysége mennyiségben is, minőségben is kimagasló. Az 1968-ban forgatott „Ha…” („If…) című munkája hazánkban a legismertebb. Ez a rendezése a filmes mozgalom talán utolsó darabja, amelyben magyarázatot keres a fiatalok hatvanas évek végi lázadásának okaira. Egy nyilatkozata szerint: „Egy társadalom, amely nem tud mást, mint erőszakkal rákényszeríteni a fiatalokra a maga elveit, egy szép napon szembe kell hogy találja magát a véres erőszak tiltakozásával.” A hagyományos angol kollégiumi élet bemutatása áttételesen a társadalom akkori állapotára is vonatkozik. A film végi lövöldözős lázadás oka az elrendeltetett jövő elleni tiltakozás. Nincs miért alkalmazkodni a kollégium ósdi hagyományaihoz. Érdemes megemlíteni, hogy a film operatőrje a cseh emigráns, Miroslav Ondříček, aki a későbbiekben a szintén emigrált Miloš Forman állandó munkatársa volt. A sok szereplős film egyik főszereplője Malcolm McDowell, akinek ez volt az első fontos alakítása és mintegy előkészülete a néhány év múlva leforgatott „Mechanikus narancs” című Kubrick-film ikonikussá vált figurájának eljátszására.

 
lenke   2018. 06. 11.

Nem elég egyszer megnézni. Akik a Marvel filmekért rajong, azoknak felejtős. Művészfilm. Én "csak" egyedül tudtam megnézni, többször is. Nem hiába nyert díjat, akkor nem is kicsit... Nálam itt kezdődnek a ma már nem alkotott minőségi filmek. Fenomenális a rendezés és az alakítás. A téma választása egyedülálló. A cseresznye a tortán : A FILMZENE. A kísérő zene. Azzal is tisztában vagyok, kevesen fognak velem egyet érteni. Előre elfogadom.


 
Scanian   2016. 11. 08.

Malcolm bemelegítése a Mechanikus narancsra, ami az elején kicsit nyomaszt a monoton és lassú képekkel, de a végére fantasztikusan fölpörög. az iskolarendszer is remekül kirajzolódik

 

A film egyik érdekessége, hogy egyes részletek az egyébként színes filmben fekete-fehérben láthatók. Erre két magyarázat is olvasható. Az egyik variáció szerint a pénzhiány volt az oka, a másikat is kényszer szülte. A kórusos jelenetet a fényviszonyok miatt fekete-fehérben vették fel, A rendezőnek támadt az az ötlete, hogy felváltva kövessék egymást a színes és fekete-fehér jelenetek.

(Berto49)
 

1969-ben a Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a legjobb filmnek járó Arany Pálmát.

(Berto49)
 

A film benne van az, 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című, Steven Jay Schneider által készített listában.

(Norbi)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.