Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
89%
Filmadatlap
 
26
Szereplők
30
Vélemények
26
Képek
4
Videók

Érdekességek: Amadeus (1984)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

 

Nem okozott túl nagy meglepetést, hogy az 1001 film, amit látnod kell mielőtt meghalsz című írásban fellelhető ez a film is.

(Norbi)
 

A Requiemet Mozart nem tudta befejezni, egyik tanítványa készítette el a végét.

(HE7EDIK )
 

Salieri Requiem megrendelése csak fikció, valójában a mai napig rejtély kinek a felkérésére készült.

(HE7EDIK )
 

Amadeus valóban szeretett billiárdozni, amire a filmben is van utalás.

(HE7EDIK )
 

Tom Hulce a zongora jeleneteknél valóban ő játszott.

(HE7EDIK )
 

Amadeus jellegzetes vigyora csak fikció.

(HE7EDIK )
 

A film forgatásakor Cynthia Nixon még csupán 17 éves volt és éppen szerette volna befejezni a tanulmányait, amikor megkapta a szerepet. A szülei csak úgy egyeztek bele a külföldi forgatásba, hogy ha két napig nem forgat, akkor azonnal hazaküldik őt.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Milos Forman életrajzi művében elárulta, hogy még a kezdet kezdetén egy filmstúdió felajánlotta, hogy támogatja az Amadeus elkészültét, abban az esetben, ha Walter Matthau játszhatja el Mozart szerepét. Forman azonban úgy gondolta, hogy az akkor már 60 éves színész túl öreg lenne a szerepre, hiszen Mozart csupán 35 évet élt.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Elizabeth Berridge több mint 15 darabot megevett Vénusz bimbóimból abban a jelenetben, amikor Constanze meglátogatja Salierit a lakásán. A színésznő később elárulta, undorító ízük volt a csupa marcipánból készült bonbonoknak és majdnem rosszul lett tőlük.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Az egyik jelenetben Mozart unalmasnak nevezi Gluck zenéjét és azt mondja, hogy nem szereti Handelt. Pedig több forrásban is elhangzik, hogy Mozart két kedvenc zeneszerzője éppen Gluck és Handel voltak.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Az 1985-ös, vagyis az 57. Oscar díjátadón Sir Laurence Olivier adta át a legjobb filmnek járó elismerést, amelyet az Amadeus készítői vehettek át. A dolog érdekessége azonban az volt, hogy a 78 éves, betegséggel küszködő színészlegenda a nélkül hirdette ki a győztest, hogy a jelölteket elsorolta volna. Végül Saul Zaentz, a film producere köszönöbeszédében pótolta az elmaradt jelöltfelsorolást, így elhangzott a versenybe szállt filmek címe: Gyilkos mezők, Hely a szívemben, Út Indiába és Katonatörténet.

(ArpiHajdu és Réci)
 

F. Murray Abraham napi 4.5 órát ült a sminkasztalnál hogy az öreg Salieri-vé válhasson.

(magyaristvan)
 

Tim Curry-t és Mark Hamill-t is meghallgatták Mozart szerepére (Mindketten játszották már Mozartot a Broadway-en).

(magyaristvan)
 

A film 11 jelölésből 8 Oscar díjat kapott, ezzel egyike a legtöbb Oscart szerzett filmeknek.

(phanzetomox)
 

A forgatási helyszínek között szerepelt a Lövész-sziget, Óvárosi tér, Valdstejn-palota kertje és a karlíni Invalidusok háza.

(wintermat)
 

A film 18 milliós költséggel járt, de 65 milliós bevételt hozott.

(wintermat)
 

Az Amadeus egyike annak a tizenegy filmnek, amelyből egynél több színészt is jelöltek a Legjobb férfi főszereplő Oscar-díjra ugyanabban az évben.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Meg Tilly kapta eredetileg Constanze szerepét, azonban sajnálatos módon Achilles-ínszakadást szenvedett azelőtt, hogy a forgatás megkezdődött volna. Sérülése akkor keletkezett, mikor a stábtagokkal focizott.

(Bogi87)
 

Az osztrák származású Falco neve is felmerül a film kapcsán. Ő 1985-ös Rock me Amadeus című dalával érte el pályája legnagyobb sikerét, melyet az Oscar-díjas Amadeus film tett mindenki által ismertté. Egyébként ez volt az első német zeneszám, amely amerikai slágerlistára került.

(Bogi87)
 

A megrendelő a darabot bemutatta a saját műveként (1793 dec. 14-én). Nem volt róla tudomása, hogy az első rész egy jótékonysági esemény keretein belül már elhangzott az év elején.

(Bogi87)
 

A zenét még a forgatás előtt rögzítették, majd a forgatás során a háttérben játszották. Tom Hulce naponta négy órát gyakorolt zongorán, hogy meggyőző legyen a játéka.

(BSzabina)
 

F. Murray Abraham a film kedvéért megtanult kottát olvasni.

(BSzabina)
 

Azt, hogy Wolfgang Amadeus Mozartnak idegesítő nevetése volt, a film készítői különböző levelekből vették, melyeket a zenészről írtak. Nem tudni, hogy ki, kinek és mikor írta ezeket a leveleket, így ezeket a bennük szereplő állításokat nem árt fenntartásokkal fogadni. Egy zenetörténész, Robert L. Marshall szerint semmi bizonyíték nincs erre, és szerinte a filmben használt nevetés mindössze a film drámaiságát volt hivatott fokozni.

(BSzabina)
 

Mindössze négy helyszínt kellett a filmhez felépíteni: Salieri kórházi szobáját, Mozart lakását, egy lépcsőházat és egy varieté színházat. A többi jelenethez találtak megfelelő helyszínt a forgatás közelében.

(BSzabina)
 

A “Don Giovanni” című előadást ugyanazon a színpadon forgatták, ahol az opera ősbemutatója volt.

(BSzabina)
 

A jelenetben, amikor Mozart Salierinak diktálja a Requiem című művét, Tom Hulce a forgatás során kihagyott néhány sort, hogy összezavarja F. Murray Abrahamet. Ezzel azt a benyomást akarta kelteni, hogy Salieri nem érti teljesen a zenét, amit diktálnak neki.

(BSzabina)
 

Több zenetanár is megvizsgálta a filmet, és arra jutottak, hogy a zongorán egyszer sem ütöttek mellé ahhoz viszonyítva, hogy abban a pillanatban épp milyen hangot lehet hallani. Más szavakkal: amit látsz, az ugyanaz, amit hallasz.

(BSzabina)