Advertisement
Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért ·  Fórum Login  
Filmadatlap
 
16
Szereplők
1
Vélemények
2
Képek
Videók

 
Berto49   2019. 06. 14.

legújabb vélemény

Madár szaxofonnal

Clint Eastwod nem titkolja, hogy erősen vonzódik a jazz muzsikához. Több filmjében a soundtrack formájában jelent meg, de ebben az életrajzi filmjében központi szerepet játszott. Charlie Parker (1920-1955) „minden idők legnagyobb szaxofonosa”, aki rövid életét „belefújta” a hangszerébe szuperszonikus gyorsasággal égette földi pályája gyertyájának mindkét végét. Szervezetét annyira elhasználta, hogy a halottkém három évtizeddel idősebbnek vélte a holttestét. Életrajzát felesége, Chan Parker is megírta az „Életem Esz-ben” című könyvében. A bebop stílus egyik megalkotójaként zenéje szerencsére megőrződött az utókor számára. Forest Whitaker zseniálisan állította elénk Parker alakját, teljes mértékben jogos a Cannes-i Filmfesztivál 1988-as „Legjobb színész” díja. Számomra csak Whitaker magyar hangjával voltak bajaim. Besenczi Árpád, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház jelenlegi igazgatója igyekezetében erősen túljátszotta a hangalakítást, ami gyakran az érthetőség kárára vált. Külön ki kell emelni a film korhűségét, a füstös lokálok lüktető hangulatát remekül lehetett érzékelni. A 161 perces film a jazzért rajongók számára kötelező darab, a többieknek okozhat némi unalmat.

A film összbevétele 2 181 286 dollár volt (imdb.com).

 

Az 1989-es egyetlen Oscar-jelölést be is váltotta a legjobb hang kategóriában.

(Berto49)
 

A filmet Clint Eastwood akkor készítette, amikor polgármester volt a kaliforniai Carmelben. Később úgy nyilatkozott, hogy a filmre szívesebben emlékszik vissza, mint a politikára.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A fiatal Charlie Parkert Damon Whitaker személyesíti meg, aki Forest Whitaker unokaöccse, aki a felnőtt Parkert alakítja.

(rbernadett)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.