Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
Filmek:
2018
2019
2020
2021
Filmadatlap
 
28
Szereplők
1
Vélemények
5
Képek
Videók

 
Berto49   2018. 06. 12.

A Bacall-Bogart páros egyik legjobb közös filmje. Meglepő módon Bogart a szökött fegyenc, Vincent Parry alakjában csak egy óra elteltével látható. Ártatlanul ítélték el a felesége meggyilkolásának vádjával. Megszökött a San Quentin-i börtönből, hogy kiderítse a valódi gyilkos személyét. Segítőre is lelt Irene Jansen/Bacall személyében, akinek az édesapját szintén hamis vádak alapján ítélték el és a börtönben halt meg. Parryt a hatóság nagy erőkkel üldözi, ezért rákényszerül egy plasztikai műtétre, amely teljesen felismerhetetlenné változtatta az arcát. A film nagyrészt Bacall színésznői teljesítményén nyugszik. 1945 óta egészen Bogart haláláig, 1957-ig nemcsak partnere volt számos filmben, hanem felesége is. Szépsége, különös orgánuma nagyban járult hozzá a film sikeréhez. Az érvényben lévő Hayes-kódex ellenére ez a film-noir azt sugallja, hogy bizonyos esetekben a törvény az igazsággal szemben áll. Nem gyakran alkalmazott módszer volt a szubjektív kamera használata, vagyis a filmvásznon azt látjuk, amit a főhős lát, de jelen esetben ez a látószög mindennél jobban segíti a hőssel való azonosulást.

Lauren Bacall
 

Bacall-ról szólva meg kell említeni a szinte védjegyévé vált „The Look” megnevezéssel emlegetett különös nézését; ami kezdetben a forgatás miatti idegességében vált szokásává, vagyis állát leszorítva, alulról felfelé nézett kékes-zöld szemeivel.

(Berto49 )
 

David Goodis (1917-1967) orosz származású író, aki rengeteg forgatókönyvet és noir jellegű regényt írt. Pályafutása kezdetén az új Dashiell Hammettnek vélték. Ez a filmje az 1946-ban megjelent "Dark Passage" című könyvén alapul. Nevéhez fűzödik egy nevezetes szerzői jogi per, amely csak a halála után dőlt el a javára. Főleg francia filmrendezők dolgoztak munkái nyomán, így például Truffaut 1960-ban a "Lőj a zongoristára" című filmjének alapja a "Down There" című műve.

(Berto49 )
 

Viveca Lindfors szóba került Irene Jansen szerepére.

(dulkap )


  Előzetes A film adatlapja
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.