Játssz egy PlayStation-ért ·  Fórum Login  
Filmadatlap
 
18
Szereplők
1
Vélemények
4
Képek
2
Videók

 
Berto49   2017. 12. 13.

legújabb vélemény

Nem tartozik a legjobb Hitchcock-filmek közé, még a 23 művét tartalmazó bőséges gyűjteményembe sem fér be! A címe a vasfüggönyre utal, illetve a megszerzett tudományos eredmény általi szakadásra. A hidegháború legforróbb idején készült kémfilm elsődleges hibája a hosszúsága. Nagy kár volt elnyújtani a játékidőt töltelék jelenetekkel. Nálunk és a kelet-európai filmrajongók jó két évtizeden át nélkülözni kényszerültek, tekintve, hogy "reakciós" alkotásnak ítélték. Tény, hogy a rendező erőteljesen kimutatja szovjetellenességét, illetve a kelet-német szocializmus iránti ellenszenvét. A filmbéli Kelet-Berlinben minden szürke és ebbe politikai állásfoglalás is belemagyarázható. Paul Newman hangjaként furcsa volt a megszokott Mécs Károly orgánum helyett Sztarenki Pált hallani, de a végére már megszoktam. A Mester iránti tisztelet vezette - erős jóindulattal - az értékelésemet.

A film összbevétele 13 000 000 dollár volt (imdb.com).

 

Michael és Sarah szorult helyzetbe kerülnek a színház nézőterén, amikor az állambiztonságiak egyre közelebb kerülnek ahhoz a sorhoz, amelyben ülnek. A férfi hirtelen felugrik, és azt kiáltja, hogy „Tűz van!” Pánik tör ki, és a tömegben sikerül elmenekülniük üldözőik elől. Ezt a jelenetet másolta le Richard Donner a Mel Gibson és Julia Roberts főszereplésével készült Összeesküvés-elmélet (1997) című filmjében.

(Bogi87)
 

Kimaradt a filmből az a jelenet, amelyben Armstrong professzor találkozik Gromek testvérével, akit ugyanaz a színész (Wolfgang Kieling) játszott. A férfi egy képet mutat Armstrongnak, amely fivére három gyermekét ábrázolja. A jelenetet Hitchcock azért hagyta ki, mert az volt a véleménye, hogy a közönség szimpátiája az árván maradt gyermekek miatt Michael helyett inkább az áldozat felé fordult volna. Ugyanebben a jelenetben jellegzetes hitchcocki ötletként a fivér egy olyan késsel szeletelte a kolbászt, amilyet a testvére meggyilkolásánál használtak. A kihagyott jelenet elveszett, csupán néhány fotó maradt fenn róla.

(Bogi87)
 

Hitchcock eredetileg úgy akarta befejezni a filmet, hogy Armstrong professzor eldobja azt a cetlit, melyre felírta a titkos képletet. Ez a megoldás szerinte összhangban lett volna a figura jellemével, aki bizonyos fokú naivitással, amatőrként vállalta a kémkedést, amely azonban sokkal mocskosabb munkának bizonyult (lásd Gromek kényszerű meggyilkolása), mint gondolta. Hitchcock állandó munkatársán, Alma nevű feleségén kívül állítólag senkinek nem tetszett ez a verzió, noha jellegzetesen hitchcocki ötlet volt.

(Bogi87)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.