Játssz egy PlayStation-ért · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
70
Filmadatlap
 
28
Szereplők
1
Vélemények
3
Képek
Videók
A gyanú árnyékában

 
Berto49   2018. 09. 10.

Több helyen olvasható, hogy Hitchcock mester számos filmje közül ezt a munkáját becsülte a legtöbbre. Az biztos, hogy fordulópontot jelentett a munkásságában, mert a korábbi „romantikusabb” alkotásai után érdeklődése megváltozott a pszichológiai thrillerek irányába. Ezt az is alátámasztja, hogy a poros, forróságtól perzselt kisvárosba, ahol soha semmi érdekesség nem történt, Charlie bácsi érkezett meg, egy sorozatgyilkos, aki özvegyeket tett el láb alól, hozzá ideológiát is gyártva: „Szörnyű, öregedő, kövér, kapzsi nők...Emberek ezek vagy zsíros, ziháló állatok? És mi történik az állatokkal, amikor túl kövérekké és túl öregekké válnak?" Joseph Cotten nem volt vérbeli Hitchcock színész, akit a rendező nem tudott átgyúrni saját ízlésének megfelelően, de ez éppen a film egyik nagyszerű előnye. Izgalmas játéka, vonzó kisugárzása amivel elbűvölte a kisváros lakóit, ugyanakkor a legkisebb veszélyre figyelmeztető jelre fenyegető pillantással, agresszív viselkedéssel reagált. Teresa Wright hozzá méltó szerepjátszást produkált, bár nem ő a leglényegesebb szereplő. Érdekes mellékszál, fintor a rendezőtől, hogy a Newton családfő és a szinte állandóan jelenlévő szomszéd kedvenc beszédtémája a tökéletes gyilkosság kivitelezése.

Joseph Cotten
Joseph Cotten
Hume Cronyn
Joseph Cotten
 

Hitchcock alakja, mint a festők képein a szignó itt is feltűnik, igaz csak félprofilból, ő a vonaton kártyázó egyik férfi.

(Berto49 )
 

Gordon McDonell (1905-1995) „Charlie bácsi” című írása volt az alap, amelyből Hitchcock felesége, Alma Reville, Sally Benson és Thornton Wilder(!) írták a forgatókönyvet. A címet is izgalmasabbá változtatták.

(Berto49 )
 

Gordon McDonell (1905-1995) „Charlie bácsi” című írása volt az alap, amelyből Hitchcock felesége, Alma Reville, Sally Benson és Thornton Wilder(!) írták a forgatókönyvet. A címet is izgalmasabbá változtatták. (Kérem TÖRÖLNI, véletlenül kétszer mentettem!)

(Berto49 )
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.