Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
79%

Én, Strasznov Ignác, a szélhámos (1966)

Én, Strasznov Ignác, a szélhámos
Filmadatlap
 
25
Szereplők
3
Vélemények
7
Képek
Videók

Galéria (7)

 
Berto49   2019. 06. 13.

legújabb vélemény

0
Vigyázat, csalok!

Kóklerek mindig voltak és lesznek. Így volt ez a „boldog” békeidőkben is, a „főhős” az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb szélhámosa megtisztelő címével dicsekedhet. Előszeretettel adta ki magát a társadalmi ranglétra magas fokán álló huszártisztnek, megnyerő modora révén sokan mentek lépre. Magas átverési rátája volt, képességeit nemcsak az akkor még kétharmaddal nagyobb Magyarországon, de külföldön is hasznosította. A bukása azonban elkerülhetetlen volt, de nem börtönben halt meg, tüdősorvadás végzett vele 1933-ban. Keleti Márton két részben leadott 1966-os minisorozata Benkő Gyulával a főszerepben az őt üldöző kissé bárgyú Mikola felügyelő (Márkus László) harcát jelenítette meg humoros formában. Népszerű slágerré vált dallal (Fényes Szabolcs szerzeménye) színesítette a filmet Pécsi Ildikó Víglaki Dóra orfeum énekesnő alakjában. Aki többet szeretne megtudni Sztrasznov Ignácról annak szíves figyelmébe ajánlom Frank László: „Szélhámosok, kalandorok” című könyvét (Bp. Gondolat, 1966.)

 
Buffy   2015. 06. 15.

0

Nagyon nagy kedvenc! Soha nem felejtem el, pedig nem rajongok a régi filmekért, ez az egy azonban a zseniális színészi játéknak köszönhetően nagyon bejött...:D

 
duhaj   2014. 10. 01.

0

Benkő Gyula a valaha élt egyik legjobb magyar színész volt, egyben zseniális ripacs. Neki is köszönhetően egy legenda született Strasznov Ignác név alatt.

 

Strasznoff Ignác, valós személyként 1868-ban született Mátészalkán, kispolgári családban. Szélhámosságait nemcsak Magyarországon követte el, hanem külföldön is, így például Párizsban, Brüsszelben és Hamburgban. Még a lepoglavai fegyintézetben is folytatta tevékenységét, ahol eladta a fegyház berendezését.1933. július 9-én meghalt.(wiki)

(KaTuS55)