Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
71%

A pénteki barátnő (1940)

His Girl Friday
Filmadatlap
 
30
Szereplők
3
Vélemények
9
Képek
1
Videók

Galéria (9)

Videók (1)

 
Berto49   2018. 09. 13.

legújabb vélemény

0

Bravúros vállalkozás volt ennek a filmnek a szinkronizálása. Felirattal ugyanis élvezhetetlen lenne, mert olyan pergő ritmusban sorjáznak a dialógusok, és néha négyen-öten is egyszerre beszélnek. Szerencsére több magyar TV csatorna is a műsorára tűzt... több»

 
mrfaktor   2016. 04. 26.

0

Eszméletlen. 69 éves film, és egyetlen unalmas pillanata, vagy fölösleges jelenete nincs. A történet csak rohan előre, jól elhelyezett apróbb fordulatok vannak benne, és a színészek is mind kitűnően játszanak.. Bravó Howard Hawks!

 
Bimbi   2015. 10. 06.

0

Annak ellenére hogy nem egy mai film, nagyon jó alakítás. Magával ragadó történet, remek színészi karakterekkel és szerepléssel. Ma is nézhető, időtálló.

A film összbevétele 296 000 dollár volt (imdb.com).

 

Az akkori idők egyik leggyakrabban foglalkoztatott férfi sztárja Cary Grant a film forgatásának évében, 1940-ben még három másik filmben is főszerepet játszott.

(Berto49)
 

Ezt az eredetileg „Címlapsztori” („The Front Page”) című Ben Hecht-Charles McArthur színdarabot négy (!) alkalommal vitték filmvászonra. Az első 1931-ben készült Lewis Milestone rendezésében. A második 1940-ben, itt már a címet megváltoztatták: „Pénteki barátnő”-re. Rosalind Russell és Gary Cooper a főszereplő, Rendezője a sokoldalú alkotó: Howard Hawks. A következő adaptációra majdnem negyedszázadot kellett várni, „Szenzáció” magyar címmel került a mozikba, főszerepben a híres páros, Jack Lemmon és Walter Matthau. A rendezés Billy Wilder nevéhez fűződik. Jelenleg az utolsó 1988-ban készült el, szomorú aktualitása, hogy az egyik főszereplő, Burt Reynolds a napokban hunyt el. „Szemenszedett szenzáció” címmel játszották Magyarországon, Ted Kotcheff rendezésében.

(Berto49)
 

Az eredeti történetben Hildy Johnson karaktere nem nő, hanem férfi.

(Bogi87)
 

A filmet beválogatták az Amerikai Nemzeti Film Archívumba.

(Bogi87)
 

A Ben Hecht és Charles MacArthur által írt The Front Page című 1928-as színdarap adaptációja.

(Bogi87)