Don Birnant, az egykor tehetséges írót ma már nem érdekli más, csak az ital. Az alkoholista férfi végül elhatározza, hogy megírja kapcsolatát a szeszfüggőségről. Vajon lesz mindehhez ereje vagy végül feladja és öngyilkos lesz?
(erare)
(erare)A magyar címen kívül minden manapság is aktuális ebben a filmben, ugyanis az alkoholizmus kisebb mértékben ugyan, de a gyengébbik nem körében is elterjedt függőség. A négy Oscar-díjat begyűjtő Billy Wilder-film elsőként vette komolyan ezt a szinte népbetegség jellegű társadalmi jelenséget. A Charles R. Jackson által írt irodalmi alapot ugyan kissé átformálták, főleg az iszákosság motivációját változtatták meg, figyelembe véve az akkor érvényes filmes szabályozásokat, de így is komoly hatású társadalmi probléma-dráma került a filmvászonra. Ray Milland ennek a filmnek köszönheti szupersztárrá válását. Ritkaság, de nagyon örültem a szinkronizált változatának. hiszen Latinovits Zoltán volt Milland tökéletes átélésű magyar hangja.
Nem nyűgözött le a film. A témában már találkoztam sokkal jobban kivitelezett ésérdekfeszítőbb filmet is. Az alkoholizmus csapdájába zuhanás mindig is közkedvelt konfliktust gerjesztő elem volt és lesz a filmekben, de itt nekem csak egy reménytelen a... Több
Egyik kedvenc filmem Billy Wilder - től. Zseniális ábrázolása az alkoholizmusnak. Realista. Nagyon jó film, ajánlom.kiváló színészi alakítás Ray Milland - tól, aki az alkoholistát játsza a filmben.
Jean Arthurnak felajánlották Helen St. James szerepét, de visszautasította a lehetőséget.