Játssz egy Hyundai okostévéért! Login  
89%

Férfiszenvedély (1945)

The Lost Weekend
Filmadatlap
 
26
Szereplők
5
Vélemények
3
Képek
1
Videók
 
Berto49   2019. 08. 20.

legújabb vélemény

0
Szenvedély a palack tartalma iránt

A magyar címen kívül minden manapság is aktuális ebben a filmben, ugyanis az alkoholizmus kisebb mértékben ugyan, de a gyengébbik nem körében is elterjedt függőség. A négy Oscar-díjat begyűjtő Billy Wilder-film elsőként vette komolyan ezt a szinte népbetegség jellegű társadalmi jelenséget. A Charles R. Jackson által írt irodalmi alapot ugyan kissé átformálták, főleg az iszákosság motivációját változtatták meg, figyelembe véve az akkor érvényes filmes szabályozásokat, de így is komoly hatású társadalmi probléma-dráma került a filmvászonra. Ray Milland ennek a filmnek köszönheti szupersztárrá válását. Ritkaság, de nagyon örültem a szinkronizált változatának. hiszen Latinovits Zoltán volt Milland tökéletes átélésű magyar hangja.

 
dailyfilmsan   2019. 05. 08.

0

Nem nyűgözött le a film. A témában már találkoztam sokkal jobban kivitelezett ésérdekfeszítőbb filmet is. Az alkoholizmus csapdájába zuhanás mindig is közkedvelt konfliktust gerjesztő elem volt és lesz a filmekben, de itt nekem csak egy reménytelen a... több»


 
citizenfour99   2016. 03. 09.

0

Egyik kedvenc filmem Billy Wilder - től. Zseniális ábrázolása az alkoholizmusnak. Realista. Nagyon jó film, ajánlom.kiváló színészi alakítás Ray Milland - tól, aki az alkoholistát játsza a filmben.

 
juhasz-david93   2015. 05. 02.

0

Szomorú, de hitelesnek ható történet egy krónikus alkoholistáról, egyszersmind az alkoholista életmód súlyos kritikája. Főleg annak tükrében remek film, hogy Wilder inkább vígjátékairól ismert.

 
batukán   2015. 12. 30.

0

Egész biztos, hogy komoly oka van annak, hogy gyakran készítenek hasonló témájú filmeket. Ez egy elég megrázó alkotás a függőségről, de mégsem eléggé visszatartó.

Galéria (3)

Videók (1)

A film összbevétele 9 460 000 dollár volt (imdb.com).

 

Jean Arthurnak felajánlották Helen St. James szerepét, de visszautasította a lehetőséget.

(dailyfilmsan )
 

Egy New York-i forgatás közben egy fiatal lány belesétált a jelenetbe, hogy autogramot kérjen Ray Millandtől, ezzel teljesen tönkretéve a felvételt.

(dailyfilmsan )
 

Doris Dowling első filmes debütálása. Billy Wilderrel való kapcsolata is ezen a forgatáson kezdődött.

(dailyfilmsan )
 

Ez volt az első alkalom, hogy filmeseknek megengedték, hogy a New York-i Bellevue Kórházban forgassanak.

(dailyfilmsan )
 

A "Premiere" magazin szerint a Férfiszenvedély egyike a 25 legveszélyesebb filmnek.

(dailyfilmsan )
 

A kültéri felvételeket New Yorkban vették fel, a belső tereket Hollywoodban rögzítették.

(dailyfilmsan )
 

1944-ben Billy Wilder vonattal utazott New Yorkból Hollywoodba, és megállt a Chicagói vasútállomáson, hogy olvasnivalót vásároljon az útra. Az egyik kiválasztott könyv a "The Lost Weekend" volt, az a regény, ami végül a film alapját képezi. Mire elérte Hollywoodot, tudta, hogy ez lesz következő filmjének alapja.

(dailyfilmsan )
 

Az Oscar szobrocska átvételekor szokás hosszas köszönő beszédeket mondani, ám Ray Milland nem tett eleget ennek a szokásnak. Csupán átvette a legjobb színésznek járó Oscar-díjat, megvárta a tömeg tapsviharának végét, majd elhagyta a dobogót anélkül, hogy bármit is mondott volna.

(dailyfilmsan )
 

A felkészüléshez Ray Milland egy éjszakát a Bellevue Kórházban töltött, és gyakorolta az alkoholistákra jellemző szokásos tüneteket.

(dailyfilmsan )
 

Az 1972-ben készült magyar szinkron Latinovits Zoltán (Milland) hangjával a "Színészkirály" kiemelkedő alakításai közé tartozik, méltó az Oscar-díjas főszereplőhöz.

(Berto49)