2018.01.16 16:50 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
0

Pedig jó ötletnek indult…

A 2018-as hazai premierek közül nem sokat váratott magára az első csalódás, amelyet a Kicsinyítés képében kaptunk meg. A moziból kijőve úgy konstatáltuk: pedig jó ötletnek indult…

A film legnagyobb hibája, hogy hiába jó az alapja, illetve a benne megfogalmazott problémák és gondolatok, egyszerűen egyiket sem tudja jól végigvinni. Úgy indít, hogy az emberiség megmentésének egyetlen módja az, ha az emberek kb. 12 cm-esek lesznek. Aztán ebből az kerekedik ki, hogy ez tulajdonképpen az egyénnek jó, mert ha normálméretben csak szerényen éltél, kicsiben a jólét fog körülvenni. Ezzel még önmagában nem is lenne gond, s az is izgalmas, hogy egy ilyen procedúrának megvannak az előnyei és a hátrányai is. A gond az, hogy ezek bár megjelennek a filmben, a készítői mintha nem tudnának/akarnának ezekkel az említésükön kívül bármit is kezdeni, ezáltal pedig a végeredményre a legjobb szó a felületesség. Emellett az az érzésem, hogy az ötlet rengeteg humorforrással rendelkezik, ám ezeket sem használja, így pedig a Kicsinyítés szatirikus vonala sem tud annyira visszaköszönni. Annyi irányba lehetett volna elvinni ezt a történetet, a szatirikus (kicsi-nagy ember különbségtételen alapuló) humoros vonal mellett lehetett volna a Kicsinyítés folyamatába becsúszó hibák mentén (pl. ha az alanynak nem távolítják el a fogtömését, végzetes lehet a procedúra) egy izgalmas akciófilmet kihozni belőle…de egyik sem valósult meg, helyette kaptuk ezt a semmilyen kivitelezést. Ráadásként indokolatlanul hosszú is (komolyan, a moziban volt, aki horkolt!). A film a vége felé ugyan visszakanyarodik az alapelgondolásához (vagyis az emberiség megmentése), de befejezése olyan mértékben bugyuta, hogy az csak tovább ront a kész produkción.

Pedig jó ötletnek indult…

Az egyetlen pozitívum számomra Hong Chau alakítása, aki a tört angollal (vagy magyarral), nemcsak érdemi humort tud adni a filmnek, de mondhatni az egész film legösszetettebb karaktere (érdekes módon egyedül nála jelenik meg az, hogy a kicsinyítő eljárásnak káros következményei is lehetnek). Rajta kívül sajnos mindegyik karakter egydimenziós, a nagy betűs átlag, s ez alól Matt Damon sem kivétel, aki ennyire jellegtelen főszerepet nem tudom mikor játszott utoljára. Ráadásként hiába a trailerbeli szerepeltetésük és a stáblistán elfoglalt helyük, néhány nézőcsalogatónak szánt színész gyakorlatilag csak „papíron” szerepel a filmben, minimális játékidővel. A trailerben megjelenő, a filmből kimaradt jelenetekről már ne is beszéljünk… („óriás vodka”)

Bár a Kicsinyítésnek vannak értékelhető momentumai (néhány jó poén, érdekes kiindulópont), sajnos egy felületes, széteső, s egy unalmas filmet kaptunk, amelyen a pozitívumai sem tudnak kozmetikázni.

dráma | sci-fi

Norvég tudósok alighanem megtalálták a megoldást az emberiség egyik legégetőbb problémájára, a túlnépesedésre. Íme a megoldás: zsugorodjunk! Hiszen gondoljuk csak bele, egy... több»

0