Játssz egy Xiaomi Redmi Note 4-ért! · Ajándék mozijegy minden felhasználónknak! Több info itt » Login  
60

Kicsinyítés

(Downsizing)
 
indingo  2018. 01. 14.

Sokkal jobbra számítottam. Maga a kicsinyítéses dolog egy baromság, no de ha ettől az aprócska ténytől eltekintek, akkor is a szőrzetet le kell borotválni, de mi van a körömmel és a fogakkal? Ennyi erővel az sem zsugorodhatna. Rengeteg kiaknázatlan lehetőség maradt a filmben, ez a norvégos vonal meg nagyon elvitte a dolgokat.

 
ArpiHajdu és Réci  2018. 01. 16.

A 2018-as hazai premierek közül nem sokat váratott magára az első csalódás, amelyet a Kicsinyítés képében kaptunk meg. A moziból kijőve úgy konstatáltuk: pedig jó ötletnek indult… A film legnagyobb hibája, hogy hiába jó az alapja, illetve a benne megfogalmazott problémák és gondolatok, egyszerűen egyiket sem tudja jól végigvinni. Úgy indít, hogy az emberiség megmentésének egyetlen módja az, ha az emberek kb. 12 cm-esek lesznek. Aztán ebből az kerekedik ki, hogy ez tulajdonképpen az egyénnek jó, mert ha normálméretben csak szerényen éltél, kicsiben a jólét fog körülvenni. Ezzel még önmagában nem is lenne gond, s az is izgalmas, hogy egy ilyen procedúrának megvannak az előnyei és a hátrányai is. A gond az, hogy ezek bár megjelennek a filmben, a készítői mintha nem tudnának/akarnának ezekkel az említésükön kívül bármit is kezdeni, ezáltal pedig a végeredményre a legjobb szó a felületesség. Emellett az az érzésem, hogy az ötlet rengeteg humorforrással rendelkezik, ám ezeket sem használja, így pedig a Kicsinyítés szatirikus vonala sem tud annyira visszaköszönni. Annyi irányba lehetett volna elvinni ezt a történetet, a szatirikus (kicsi-nagy ember különbségtételen alapuló) humoros vonal mellett lehetett volna a kicsinyítés folyamatába becsúszó hibák mentén (pl. ha az alanynak nem távolítják el a fogtömését, végzetes lehet a procedúra) egy izgalmas akciófilmet kihozni belőle…de egyik sem valósult meg, helyette kaptuk ezt a semmilyen kivitelezést. Ráadásként indokolatlanul hosszú is (komolyan, a moziban volt, aki horkolt!). A film a vége felé ugyan visszakanyarodik az alapelgondolásához (vagyis az emberiség megmentése), de befejezése olyan mértékben bugyuta, hogy az csak tovább ront a kész produkción. Az egyetlen pozitívum számomra Hong Chau alakítása, aki a tört angollal (vagy magyarral), nemcsak érdemi humort tud adni a filmnek, de mondhatni az egész film legösszetettebb karaktere (érdekes módon egyedül nála jelenik meg az, hogy a kicsinyítő eljárásnak káros következményei is lehetnek). Rajta kívül sajnos mindegyik karakter egydimenziós, a nagy betűs átlag, s ez alól Matt Damon sem kivétel, aki ennyire jellegtelen főszerepet nem tudom mikor játszott utoljára. Ráadásként hiába a trailerbeli szerepeltetésük és a stáblistán elfoglalt helyük, néhány nézőcsalogatónak szánt színész gyakorlatilag csak „papíron” szerepel a filmben, minimális játékidővel. A trailerben megjelenő, a filmből kimaradt jelenetekről már ne is beszéljünk… („óriás vodka”) Bár a Kicsinyítésnek vannak értékelhető momentumai (néhány jó poén, érdekes kiindulópont), sajnos egy felületes, széteső, s egy unalmas filmet kaptunk, amelyen a pozitívumai sem tudnak kozmetikázni.

 
alexxx  2018. 01. 06.

Nos, akkor kezdjük is bele. Nagyon erős stábot sikerült összerántani erre a filmre, az alaptéma is jó, Alexander Payne pedig rendezett már nem egy erős filmet, így minden adott volt hozzá, hogy egy igazán egyedi és emlékezetes film váljon a Kicsinyítésből. DE! Bár a film a maga nemében szórakoztató és betölti a célját, az az érzésem, hogy ebben sokkal több volt. Ezt a témát kicsit limonádés-vígjátékos keretek között fel lehet dolgozni, ezzel nincs is baj, de nem éreztem, hogy a karaktereknek lenne súlyuk. Így pedig nem tudott berántani a film, külső szemlélőként néztem végig, itt-ott rápillantva az órámra. Azt nem mondom, hogy csalódott vagyok, és senki nem is tanácsolnék el a filmtől, de az igazság az, hogy többet vártam. Részemről ez egy közepes film, de annak rendben is van.

 
Kirana80  2018. 01. 14.

A Kicsinyítés c.filmre nagy kíváncsisággal ültem be a moziba. A trailer alapján a 12 centis kisemberek életének boncolgatását vártam picit másként, triviálisabb módon, elcsépeltebb humorral, nem is tudom miért. Viszont kellemesen csalódtam. A karakterek a vietnámi hölgy kivételével szimpatikusak voltak, remek színészgárdát hoztak össze. Tetszettek a fordulatok, humorban nem volt hiány, és több körben elgondolkoztatásra késztetett a mű, a feltett emberiségkérdésekről, azok megválaszolása nélkül. Sokáig a hatása alatt voltam, leginkább elgondolkoztatott, mindamellett szórakoztató volt megfelelő arányokkal.

 
cvölf  2018. 01. 05.

Furcsa egy film a Kicsinyítés, mert sokszor olyan irányt vesz, amire nem számítottam volna. Kezdjük ott, hogy az alapsztori tök rendben van, de vannak benne váratlan húzások, amire legtöbbször helyeslően bólintanék, de itt egy kicsit más az érzésem. Leginkább azért, mert volt azért egy elképezlésem arról, hogy mit szeretnék ettől a filmtől, rendezőtől és színészektől, amit végül nem kaptam meg teljes egészében. Leginkább Matt Damon karaktere zavart, amiről az az érzésem, hogy elfelejtették rendesen megírni, és egy kicsit szájbarágósnak is érzem ezt a filmet. Ne értsetek félre, abszolút nézhető, adott esetben még javasolni is tudom bárkinek, mert egyáltalán nem lett rossz, és lehet, hogy csak engem hagyott kielégítetlenül. Tegyetek vele próbát bátran.

Matt Damon
Alexander Payne
Christoph Waltz
Hong Chau
Hong Chau
Matt Damon
Kristen Wiig
Matt Damon
Christoph Waltz
Niecy Nash
Matt Damon
Christoph Waltz
Kristen Wiig
Matt Damon
Matt Damon
Rolf Lassgård
Udo Kier
Christoph Waltz
Hong Chau
Matt Damon
Hong Chau
Matt Damon
Kristen Wiig
Hong Chau
Matt Damon
Neil Patrick Harris
Matt Damon
Udo Kier
Matt Damon
Christoph Waltz
Hong Chau
Matt Damon
Matt Damon
Hong Chau
Christoph Waltz
Filmsomnia.hu - Kicsinyítés
A Kicsinyítés egy jó ötletekkel teli romantikus-vígjáték, amely igazán komoly dolgokkal szeretne foglalkozni, helyette viszont egyszerűen csak szórakoztat – úgy ahogy – bő két órán keresztül. A színészek megmentik a kétdimenziós karaktereket, de a stáblista után (vagy már közben) megfogalmazódhat a nézőben a gondolat: sokat akart mondani, de helyette csak beszélt. 55/100
Popcorn Project - Kicsinyítés
Minden hibája ellenére azért tagadhatatlan, hogy a Kicsinyítés egy kedves, jóindulatú. Roppant butuska, de legalább aranyos, ami után kellemes érzéssel lehet hazamenni a moziból. Csak aztán ne tessék túlagyalni, mert az édes érzést keserűség válthatja fel! 6/10
VOX.hu - Kicsinyítés
Nagyon kevés hibátlan életművű rendező szaladgál a világban, de Alexander Payne egyike a keveseknek. Illetve egyike volt. Mostanáig. 65/100

 

A Kicsinyítés volt Rolf Lassgård első angol nyelvű filmje.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Kristen Wiig Reese Witherspoontól vette át Audrey Safranek szerepét. Witherspoon korábban egy másik Alexander Payne-filmnek, a Gimiboszinak volt a főszereplője.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Az 1996-os Ez az életem című film óta ez az első filmje Alexander Payne-nek, amely nem könyvön alapul.

(ArpiHajdu és Réci)


  Előzetes A film adatlapja
Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. Bővebben itt.