2018.08.09 00:59 Harper Olvasottság: 203x
7

Izgalmas alapsztori, mégis gyenge megvalósítás a Kicsinyítés

A 2018 -as, azaz idei év januárjában került a magyar mozikba Alexander Payne futurisztikus és sci-fi jellegű vígjátéka, a Kicsinyítés (Downsizing). A téma önmagában is érdekes: feltalálják az emberi test, alig 13 centiméteresre történő Kicsinyítésének módját, ami egyszerre két kiaknázható lehetőséget is nyújt: egyrészt elérhetővé teszi, hogy az emberiség ne tegye tovább tönkre bolygóját (hiszen ha tömegesen válnának milliók egészen apró termetűvé, akkor nem is szennyeznék úgy a Földet, mint korábban), másrészt a felfedezés esélyt ad arra is, hogy a Kicsinyítést vállalók lényegesen jobb életszínvonalon éljenek.

Utóbbit illetően a magyarázat egyszerű: ha sokkal kisebb vagy, akkor jóval kevesebbet is fogyasztasz, tehát az addig megspórolt jövedelmedből királyként élhetsz 13 centisen. A lehetőség sokakat csábít a Kicsinyítésre, többek közt a film főhősét, Paul Safraneket is, akit Matt Damon alakít. A film első fele valóban ügyesen tartja fenn érdeklődésünket: a középpontban a találmány áll. Ám később a középponti elem Safranek boldogtalansága és útkeresése lesz kis termetűként, a kicsinyítettek városában. Innentől a film jellege megváltozik: szimpla kalandfilm lesz gyenge kivitelben. A script csapongóvá válik, hősünk hol ide, hol oda sodródik.

Izgalmas alapsztori, mégis gyenge megvalósítás a Kicsinyítés

Aztán a sztori harmadik harmadában újra kialakul valamiféle központi téma: Safranek egy vietnami csonka lábú nő mellett köt ki, őt segíti, majd ráébred arra, hogy szabadon élhet teljes életet. A történet sajnos meglehetősen zavaros, a forgatókönyv gyenge, a rendezés össze-vissza jellegű. Matt Damon ugyan igyekszik, de a logikátlanságokat, hibákat és stílustalanságot ő sem tudja feledtetni. (Logikátlanság, hogy a kicsinyített világban senkinek nem kell dolgoznia, ugyanakkor minden meg van ott is, mint az igazi világban, noha tárgyakat nem kicsinyítenek). Aki kiemelkedő, az Christoph Waltz, noha nem igazán főszerep az, amit ráosztanak a filmben. Mégis hiteles és üde színfoltja a sztorinak.

Összességében a Kicsinyítés inkább csak közepes film, noha az alapsztori valóban különleges és odafigyelőbb, stílusosabb rendezéssel, illetve jobb forgatókönyvvel nagyságrendekkel jobb alkotás lehetett volna. Nálam 55% -os.

dráma | sci-fi

Norvég tudósok alighanem megtalálták a megoldást az emberiség egyik legégetőbb problémájára, a túlnépesedésre. Íme a megoldás: zsugorodjunk! Hiszen gondoljuk csak bele, egy... több»

7