2017.09.30 17:18 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
1

Horrornak kevés...

Horrornak kevés, de így is működik. Röviden tömören így tudnám összefoglalni Az új Az-t, amely természetesen ijesztőbbre sikeredett, mint a ’90-es eredeti, de úgy tűnik, sikerült megedződnünk abban a tekintetben, hogy egy horrorfilm nézése során mitől ijedünk meg, s mitől nem. Afelől nincs kétségem, hogy a Bill Skarsgard-féle Pennywise is egy ikonikus bohóc lesz Az idők folyamán, akárcsak a Tim Curry-féle, de Az új Az nem ettől vált különlegessé számunkra. A filmet egyértelműen Az ügyesen megírt gyerekkarakterek emelik Az átlag horrorok fölé. Szinte mindegyik gyerekszereplőnek nagyszerű dumája van, de Az én kedvencem egyértelműen Eddie, aki állandóan problémázik Azon, hogy valami betegséget fog elkapni. Ezen kívül mindegyikük egy-egy személyiségtípust testesít meg, így ügyesen érte el King, hogy mindenki Azonosulni tudjon valamelyikükkel. Az eredeti Az rengeteg hibája ellenére, szintén ügyesen építette fel a gyerekkaraktereit, így örülök, hogy ezen a téren Az új filmben sem kellett csalódnom. S itt érdemes kitérni a magyar szinkronra is, amely meglepően jól sikerül, ugyanis a film humoros részeit nem csekély részben a jó dialógusoknak köszönhetjük.

De térjünk rá egy ilyen zsánerű alkotás lényegére: mennyire ijesztő Az új bohóc, s hogyan fejlődött a film Az eredetihez képest?

Horrornak kevés...

Erre Azt kell mondanom, hogy nem annyival ijesztőbb, mint amire számítottam. Én legalábbis egyetlen olyan jelenetet tudok megemlíteni, amely zsigeri szinten parás volt, illetve többször előfordul, hogy Pennywise egy-egy „hirtelen felbukkanása” kissé megugratja a nézőt a fotelben, de a legtöbbre Azért fel vagyunk készülve. Az új film viszont ügyesebben kezeli a Georgie-féle történetet, kicsit nyíltabban belelátunk Beverly és Az apja beteges kapcsolatába, Henry agressziójának a legfőbb okára is fény derül, valamint a „lebegés” motívumára is pontosabb magyarázatot kapunk, mint Az előd esetében (sőt, a Warner Az egész marketing kampányát a lebegésre és a vörös lufira építette fel, egyszerűen, de nagyszerűen). Az említett témák számomra felszínesen voltak érintve a Tim Curry-féle filmben, így egy újabb piros pont Az új Az-nak. A legnagyobb problémám Azonban magával a bohóccal van, aki számomra még mindig több esetben nevetséges, mint amennyi még beleférne egy jól sikerült és tényleg a zsigerekre ható horrorfilmbe.

Aki Azért vált jegyet a filmre, hogy közel két és fél órán keresztül féljen, Az valószínűleg csalódni fog. Ettől függetlenül nem lett rossz Az új Az, csak a 18-as karika valahogy túlzásnak tűnik (Az viszont biztos, hogy ha lesz rendezői változat, akkor nagyon kíváncsi leszek, mit vágtak ki a mozifilmből).

Summázva: szórakoztatónak szórakoztató, ijesztőnek már kevésbé ijesztő Stephen King művének új feldolgozása, de Azért bízom abban, hogy egy ilyen első rész után egy valamire való folytatás fog készülni, amely választ ad a mostani film nem csekély számú nyitott kérdésére. Az osztályzatomhoz pedig annyit fűznék hozzá, hogy a nagyszerű gyerekkaraktereknek köszönhetően mozdult el Az „átlagosról” a „jóra”.

79 Az  (2017)

horror

Egyenként eltűnnek egy kisvárosból a gyerekek. Csupán megcsonkított testrészek és szervek maradnak utánuk. Derry gyászol, azután elfeledkezik a tragédiáról, csak hét gyerek... több»

1