2018.04.27 23:52 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
1

B-kategóriás. Vajon ez volt a cél?

Amikor a földönkívülis sztori keveredik az ezredforduló környéki tinifilmek hangulatával, akkor megszületik a Faculty- Az invázium. Kevés pozitívumai közül a legfontosabbat sem igazán írhatjuk a film javára, mert attól még, hogy néha jól esik ilyen könnyed, B-kategóriás alkotásokat nézni, ahol az elejétől fogva tudod ki lesz a rosszfiú és mi lesz a film tanulsága (ha egyáltalán létezik ilyen), attól még az a film nem válik kevésbé rosszá. Mi az előbbi indok miatt választottuk a Facultyt egy könnyed vasárnap délutáni filmezés tárgyául és hát igen, végül is elmondható, hogy pontosan azt kaptuk tőle, amit vártunk.

Szereplőgárdát tekintve a film egy igazi sztárparádé. Az más kérdés mondjuk, hogy a szereplők többségének azért nem biztos nem ez a film volt az ugródeszka. Van itt mindenféle karakter, ami egy tipikus tini történethez szükséges: eddig teljesen észrevétlen lúzer srác (lássuk be Elijah Wood tökéletes a szerepre), menő csaj, aki mindenkinél jobbnak hiszi magát (és természetesen az előbb említett szerencsétlen srác fülig szerelmes belé). Emellett van itt vagány rossz fiú Josh Hartnett személyében, aki vagányságát abból nyeri, hogy mindig, mindenki számára tud szolgálni valami illegális cuccal, s végül, de nem utolsó sorban a furcsa sci-fi őrült csaj, akivel senki nem áll szóba, na meg persze a sportoló fiú, aki kezdi megunni, hogy eszetlen hülye gyereknek tartják. Most őszintén, nem így néz ki minden egyes tinifilm karakter-felhozatala? Dehogynem, aztán láss csodát: ebből a csapatból lesz a világmegmentő brigád. A sztereotípiákkal nem bánunk csínján, mint ahogy azzal az ellentétpárral sem, hogy vannak a diákok, akik felveszik a harcot a gonosz tanári karral. Ugyan melyikünknek nem fordult meg egyszer sem a fejében, hogy a tanáraink egy másik bolygóról érkeztek? Na, itt ez szó szerint kell értelmezni. Már körülbelül az első negyed órában kitalálható, hogy ki hozza az inváziót a városra, de még így is meg tud lepni az utolsó 20 perc bugyutasága, a másodosztályú vizuális megvalósításról már ne is beszéljünk. Famke Janssen fejetlenül próbálja elcsábítani a rossz fiút, fő űrlényünk pedig hol meztelenül szaladgál a tornaöltözőben, hol óriási polipszerű lényként pancsikol a medencében. És itt jön az egyik legérdekesebb része a sztorinak: a filmbéli űrlények mitől múlnak ki? A víztől! Micsoda kreativitás!

B-kategóriás. Vajon ez volt a cél?

Talán próbáljuk meg úgy felfogni a filmet, mint egy paródiát, amely összeturmixolta a ’90-es évek végi népszerű filmes témáit, s kellő iróniával összehozott egy tinik az űrlények ellen filmet. Robert Rodriguez személyéből és munkásságából kiindulva azért nem is olyan elképzelhetetlen, hogy egy a bugyutaságával szórakoztató B-film elkészítése volt az eredeti cél. Ha így volt, akkor egészen jól sikerült.

horror | sci-fi

A gimnáziumi tanárok viselkedése egyik napról a másikra drasztikusan megváltozik. Casey (Elijah Wood) és Delilah (Jordana Brewster) egy napon elrejtőznek a tanári egyik... több»

1