2018.05.05 00:15 JokerOmen Olvasottság: 342x
0

Szimbolizmus maxra húzva

Az Éjszakai ragadozók a tökéletes példája annak, hogy a könyvekben igen jól kihasznált allegóriákat, szimbolizmust milyen jól lehet átültetni a filmvászonra is, csupán megfelelő kezekbe kell adni a projektet. Bár a bevezetés kissé megtévesztő lehet, hiszen ez nem egy könyv adaptáció - tulajdonképpen mégis az - a filmben szereplő könyvet is megfilmesítették, így a történet két szálon fut. Amy Adams karaktere, Susan Morrow egy elit, galériatulajdonos hölgy, aki javában éli a sznobok szürke mindennapjait. Férje sikeres üzletember, gyakran utazik el hosszabb időkre így a magány és a fájdalom a két legjobb barátja - hiszen mind tudjuk, hogy ilyen közegekben igaz társakra lelni kifejezetten nehéz.

Egy nap, volt férje egy kéziratot küld neki, melynek címe: Éjszakai ragadozók.

Szimbolizmus maxra húzva

És itt kezdődik a kavarodás, ahol Jake Gyllenhaal könyvbéli karakterét ismerhetjük meg, egy pipogya családapát, aki nem hiszi el, hogy bármi rossz is történhet a családjával és szeretteivel, ha nem lép fel az őket terrorizáló és veszélyeztető elemek ellen sem. A két szálon futó történet tökéletes párhuzamban halad, így ismerhetjük meg Susan és volt férje Edward kapcsolatát, valamint Tony szenvedését a regényben. A színészi játék tökéletes, Jake nagyon jól át tudja adni a reménytelen romantikus és kissé szeleburdi író, valamint a bosszúszomjas és gyászoló apa/férj karakterét. Annyi érzelem vetül ki rajta a játékidő alatt, hogy ha egyedül játszana az egész filmben is képes lenne elvinni a hátán. Erre Amy Adams érdeklődő és kicsit lehangolt Susan-je, a csalódott és reményvesztett feleség-formája szép kontrasztot rajzol a múlt/jelen eseményeinek. Michael Shannon sheriffje pedig egyszerűen zseniális volt, nagyon hitelesen adta át az igazság és a törvény emberét, aki valóban foglalkozik azzal, hogy mindenki elnyerje méltó büntetését.

A zenei aláfestések kiválóak, és a hanghatások is - egy jumpscare-t beleértve- pont megfelelő arányban adagolják a nézők felé a feszültséget, amitől a hideg futkos a hátunkon. A képi világ a sivárságot és az ürességet fejezik ki, a díszlet és a helyszínválasztás ennél m megfelelőbb nem is lehetett volna. A filmet egy gyöngéd, de nem jelentéktelen csavar zárja, és ez pont így van jól. Mindenkinek ajánlom, bőven ad gondolkodn ivalót a kapcsolatainkról, a vágyainkról és arról, mit jelent a szenvedés.

dráma | thriller

Susan Morrow, Los Angeles-i műkereskedő hihetetlen jómódban él férjével, Hutton Morrowval, ám mégsem érzi teljesnek az életét. Az egyik hétvégén Hutton elutazik az egyik... több»

0