2018.11.08 17:10 Berto49 Olvasottság: 276x
0

Tucatfilm lett az Ami nem öl meg

Ezt a filmet választottam a nyert mozijegy utalvánnyal, ezúton köszönöm! Szegény Stieg Larsson (1954-2004) a „Millennium-trilógia” címmel megjelent regényeinek sikerét már nem élte meg, (egy hosszas lépcsőzés miatti szívroham okozta a halálát) pedig egy ikonikus karaktert teremtett Lisbeth Salander személyében. A különc, de zseniális női hacker tetovált hátáról a filmkészítők nem győznek elég bőrt lehúzni. Most került a mozikba a legújabb megszemélyesítője, Claire Foy alakításában. Ismerve a másik kettőt nálam továbbra is Noomi Rapace viszi a prímet, ő az, aki legjobban hasonlít a könyv lapjain ábrázolt személyiséghez.

Van egy szavazási lehetőség az egyik internetes oldalon, hogy ki volt a legjobb Lisbeth Salander? 841 szavazat alapján N. R. nyolcvan százalékkal áll az élen! Mivel a svéd és az amerikai változatot is láttam, sőt olvastam a trilógia első kötetét is, megvezetett a tartalmi leírás. Egy izgalmas thrillerre számítottam, de helyette kaptam egy tizenkettő egy tucat akciófilmet, tele robbantgatással, teljesen logikátlan fordulatokkal, Az ellenérzésem már ott kezdődött, hogy miért változtatták meg az eredeti angol címet? Miért nem felelt meg a „The Girl in the Spider's Web” tükörfordítása? Kreáltak egy blikkfangosnak szánt magyar címet, amelynek az égvilágon semmi köze nincs a filmhez.

Tucatfilm lett az Ami nem öl meg

A forgatókönyv alapja Larsson jegyzetei alapján David Lagercrantz író/újságíró munkája, nem ismerve mégis bizton állíthatom, hogy a film alaposan lebutította, vagy inkább szuperhősfilmet rendezett belőle. Ezekkel pedig tele van a padlás, ha tudom, hogy ez lesz belőle, nagy ívben elkerülöm. Sötét tónusú képek sorozata, ez legalább illett a Svédországban játszódó cselekményhez. Sajnos a nemrég elhunyt Michael Nyqvist sem szerepelhetett Mikael Blomkvist alakjában, helyette egy évtizedekkel fiatalabb színészt raktak be. Mondjuk nem sok vizet zavart, mert inkább csak céltalanul ott csámborgott ahol Lisbeth volt. Nagy csalódás, hogy enyhítsem újra megnézem a 2009-es Oplev rendezte eredeti „A tetovált lány” verziót.

akció | dráma | krimi | thriller

Lisbeth Salander ugyanaz a magányos, zárkózott és emberkerülő lány, aki nem tud túllépni a múltján - ennek ellenére kora egyik legtehetségesebb hackere. A sors úgy hozza, hogy... több»

0