2018.11.09 21:11 Berto49 Olvasottság: 202x
1

Kiskalauz a pszichológiába

A pszichoanalízis tárgykörében Sigmund Freud és követője, későbbi nagy ellenfele, Carl Gustav Jung munkásságával könyvtárnyi irodalom foglalkozik. Ugyanakkor a téma első jelentős női képviselőjéról, Sabina Naftulowna Spielreinről (1885-1942) esetleg néhány lábjegyzet szólt. Ezt a hiányosságot akarta megszüntetni az 1952-ben Stuttgartban magyar apától született Elizabeth Marton rendezőnő, aki hét évnyi kutatással elkészítette a vegyesen dokumentum- és játékfilmes eszközökkel megalkotott „Nevem Sabina Spielrein” („Ich Hiess Sabina Spielrein”, 2002) című filmet. A tragikus sorsú Spielreinről 1974-ig viszonylag keveset tudtak.

Akkor viszont a genfi egyetem pszichológiai intézetének pincéjében megtalálták levelezését és naplóját, amit néhány év múlva publikáltak is. Ezután két rendező is, Roberto Faenza („Lélekszakadva”, 2002) és David Cronenberg 2011-ben filmet készített a németül anyanyelvi szinten beszélő, hisztériás tünetekkel 1904-től, Jung által pszichoanalitikus terápiával kezelt fiatal lányról. A sikeres gyógyulás után Zürichben az egyetemen. 1911-ben doktori fokozatot szerzett, majd 1923-ig pszichiáterként tevékenykedett, legismertebb kliense Jean Piaget (1896-1980), a híres pszichológus és teoretikus volt.

Kiskalauz a pszichológiába

Cronenberg filmjében túl a rendező kedvencének számító Viggo Mortensenen (Freud) kívül Keira Knightley (Spielrein) és Michael Fassbender (Jung) szerepel. Eléggé vegyes kritika fogadta, egyesek a nem túl hízelgő „konyha-pszichoanalízis” jelzővel illették és elsősorban Knightley eltúlzott játékát kifogásolták. Arra azonban tökéletesen megfelelt, hogy a figyelmet Sabina iránt felkeltve és utána olvasva egy sokáig szinte ismeretlen tudós életét és személyiségét a nem rest néző megismerje.

dráma | életrajzi | romantikus | thriller

A huszadik század legelején járunk egy svájci klinikán, ahol a tehetséges orvos, Carl Gustav Jung egy "hisztériától" szenvedő, gyönyörű orosz betegén, Sabrina Spielreinon... több»

1