2018.12.26 21:04 BaloghBogi42 Olvasottság: <100x
0

Mert az élet örök, Narnia pedig csak ennek egy állomása

A Narnia krónikái az a trilógia, ami próbálja átsegíteni az embert élete egyik legnehezebb, és legtöbb buktatót rejtő korszakán. Ez az időszak, amikor mindannyian úgy gondoljuk, minden apró hiba, amit vétünk végzetesnek, kijavíthatatlannak bizonyul. Túl sok dolog nehezedik ránk egyszerre, túl sok mindent várnak el tőlünk. Ez a film, Aslanon, a nagy, bölcs, megnyugtató oroszlánon keresztül tanít meg minket arra, hogy nincsen baj azzal, ha nem sikerül valami először, mert mindig lesz valaki a környezetünkben, aki hajlandó lesz megadni nekünk a második esélyt, és átsegít minket döcögős döntéseinken. Mindössze egyetlen elvárás van. Elfogadni önmagad és azzal kezdeni valamit, mert mindannyiunkban van valami olyan, ami senki másban nem található meg. Mindannyian egyénileg is csodálatos dolgokat fogunk véghezvinni, mert csak „azokkal történnek különleges dolgok, akik maguk is kivételes dolgokra hivatottak”.

A másik dolog, ami megfogott a történetben az a halál ábrázolása volt a szűk két óra végén. Nem tragédiaként fogta fel, nem is gyászolni való eseményként, sokkal inkább egy rituáléként, melyben rájössz valójában milyen sokat is jelentettél a körülötted lévőknek, hány életet is változtattál meg gyökeresen magad körül, kikre is voltál visszafordíthatatlan hatással. És vár rád még élet a halál után, egy helyen, ami gyönyörű lesz, háborúk és viták nélkül, ahol már csak béke lesz körülötted.

Mert az élet örök, Narnia pedig csak ennek egy állomása

Egy generáció nőtt fel a kislánnyal, aki rátalált egy varázsszekrényre, ami a világ valamennyi gyermekét vezette be egy olyan világba, ami közel sem tökéletes, ahol mindennek ára van, a döntéseinknek pedig súlya, de ahol mindig lesz valaki, aki fogja a kezed, miközben végigjárod a neked szánt utat. De nem az volt a cél, hogy abban a fantáziában tartsanak, hanem hogy segítsenek boldogulni, itt, ebben a zavaros, bonyolult, és komplikált életnek nevezett valamiben. Megtanítottak szeretni magunkat, helyesen cselekedni, hagyni, hogy a szívünk vezéreljen. És egy szempillantás alatt szembesítettek vele, hogy igen, felnőttünk, itt az ideje kimenni a szobánkból a nagyvilágba, megmutatni mit tanultunk és ÉLNI ezekkel a leckékkel a tarsolyunkban, mert Narnia nem kért tőlünk semmi mást. Csak annyit, hogy hagyd szárnyalni a lelked, had vezessen el oda ahova valójában tartozol, és soha ne hátrálj meg a veled szembejövő nehézségektől.

családi | fantasy | kaland

Lucy (Georgie Henley) és Edmund Pevensie (Skandar Keynes) visszatér Narnia földjére, ezúttal unokatestvérük, Eustace (Will Poulter) is velük tart. Ezúttal egy festményen keresztül... több»

0