2019.01.04 13:01 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
0

Dr. Seuss bemutatja: Zöld szörmók némi karácsony fóbiával

Lehet rajongani, s rühellni Jim Carrey stílusát és humorát, egy valamiben azért megegyezhetünk: nem mindennapi karakterekkel ajándékozta meg a filmtörténelmet, s ha létezik kultikus karácsonyi történet, hát az ő főszereplésével készült, 2000-es Grincs film tuti befutó arra az esetre, ha egy kicsit hangulatba szeretnéd hozni magad az ünnepekre. Hiába a nagyra nőtt, zöld gyerek minden erejével azon van, hogy megutáltassa velünk a karácsonyt, éppen az ellenkezőjét éri el dacos hisztijeivel és a látszólagos kibírhatatlanságával. Jim Carrey filmje (mint ahogy maga Dr. Seuss története is) éppen a furcsaságával lopja be magát az ember szívébe, egyes mondatait és jeleneteit pedig az év bármely napján nyugodt szívvel lehet idézgetni.

18 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy leporolják a sztorit, s mivel a remek (vagy nem annyira remek) remake-ek világát éljük, csoda hogy ennyi ideig parlagon hagyták az árva kisfiúból (a 2018-as verzióban legalábbis ilyen gyerekkori traumákból eredeztetik Grincs gyűlölködését), megkeseredett és magányos felnőtté váló Grincs kalandjait, aki irtózik a karácsonyi felhajtástól, mert gyermekkori rossz emlékeit, az egyedül, ajándékok nélkül töltött szentestéket juttatja eszébe. Ráadásként egy olyan faluban lakik, ahol ha lehet, minden még egy kicsit csillogóbb, cicomásabb és habos-babosabb, ha beköszöntenek az ünnepek. Mondjuk így van ez a való életben is, csak az a nagy különbség, hogy a Kik nemcsak a díszekben és az énekekben élik meg a karácsonyi vidámságot, hanem valóban átadják magukat az érzéseknek. S ez az, ami igazán kihozza a sodrából a zöld szőrmókot. Grincsünk persze az évek során kissé az emberektől is megundorodott, ez már a legelső jelenetek egyikében kiderül, amikor kénytelen lemenni a faluba vásárolni. Az egyetlen lény, akit el tud viselni maga mellett, tündéri kutyusa, Max, aki nagy-nagy örömmel lesi gazdája minden kívánságát, ám eközben igazi személyiség is, aki a maga egyszerű módján próbálja betölteni A Grincs szívében lakozó ürességet, e mellett pedig hű társa jóban-rosszban. Ha kell, akkor drónon repüli körbe a falut, hogy feltérképezze az ellopni kívánt karácsonyfákat és ajándékokat a faluban. (Ha már a karácsonyfáknál tartunk, a tavaly elindult, s idén a csúcsra járatott Grincs-fa dömping azért előre sejteni engedte, hogy itt szükség lesz egy új filmre, nincs mese. Vagyis de, mese az van).

Dr. Seuss bemutatja: Zöld szörmók némi karácsony fóbiával

Ahogyan az egy animációs filmtől elvárható, mindent (s leginkább a főhősünk személyiségét) egy kissé túl cukira formálták meg, persze a céljuk éppen az volt, hogy egy kedves karácsonyi mesét adjanak a legkisebbeknek, s még anyuka se unja halálra magát, miközben elviszi csemetéjét egy ünnepi mozizásra. S mi más lenne nagyobb bizonyíték arra, hogy az Illumination nyolcadik egészestés animációs filmjével meg akarta hódítani az édesanyák szívét, mint a kis Cindy-Lou története, aki nem drága játékokat szeretne kérni a Mikulástól, hanem egy kis pihenést a túlhajszolt édesanyjának, aki egyedülálló anyaként áll helyt nap mint nap. Hát nem kedves? S rögtön némi komolyságot és aktualitást is belecsempésztek a mesébe. Véleményem szerint már Jim Carrey Grincs figurájában is rá lehetett lelni a kedvességre, ha mélyen a zöld bunda alatt kerestük, az új feldolgozásban pedig csak ráerősítünk erre az érzésre. A maga vicces, csetlő-botló módján a főhős igazi, a klasszikus értelemben vett karakterfejlődésen megy keresztül, ami kezdődik a dagi rénszarvas befogadásával, s végződik a karácsonyi vacsorával, amit végre nem egyedül kell elköltenie. A stúdió tehát, amolyan biztonsági játékot játszva, A Grincs gyerekmese mivoltára erősített rá, s ahogy a címszereplő rímekben narrált története halad előre, bőséggel kapunk cukiságot, humort, valamint karácsonyi hangulatot meghozó elemeket. Természetesen a karácsony fő gondolatisága sem marad ki, így azt mondhatjuk, hogy végeredményként egy szórakoztató, karácsonyra hangoló rajzfilmet kaptunk, amely a család kis és felnőtt tagjait egyaránt kikapcsolja szűk másfél órára

Én eddig is kedveltem Grincs történetét, s ez most sem változott, sőt! Jól eső érzésekkel hagytam el december 11-én a mozitermet, ez a kedves kis film meghozta a karácsonyi hangulatot, s megadta az első lökést az ünnepi készülődéshez, amiből akkor még bőven hátra volt a java…

75 A Grincs  (2018)

animáció | családi | fantasy | musical

A Grincs egymagában él barlangjában, egyedüli társa jámbor kutyája, Max. Grincs a legkülönfélébb találmányokkal rendezte be otthonát, csak hogy elkerülhesse az embereket,... több»

0