2019.01.04 20:22 ionlywearblack Olvasottság: 138x
0

Charlie Brooker többször bizonyította zsenialitását az elmúlt Black Mirror epizódokban. A sorozat minden egyes epizódja külön történetekkel és szereplőkkel dolgozik az egyedüli közös bennük, hogy a nem túl távoli jövőben vagy akár a múltban a technikai eszközök váltják fel az emberi mivoltunkat. A sorozat második különkiadása a Bandersnatch címet viseli. A sorozat különlegességét a sok már jelenleg is létező vagy kissé továbbfejlesztett technikai újítás illetve az ebben élő szereplők viselkedése adta, akik általában haldokolnak a cybervilág útvesztőiben emberi érzéseket kutatva.

Az antalógia ereje is a választásban rejlik, hiszen bármelyik epizódot választjuk önmagában is érthető, élvezhető de egy nagy egész része. Ebben a filmben megkapunk mindent amiért szeretjük a Black Mirrort, hiszen a Netflix szolgáltató első interaktív filmjéről van szó, ahol a történetfolyamot mi magunk alakíthatjuk. Főszereplőnk Stefan (Fionn Whitehead) fiatal programozó, aki 1984-ben egy vaskos könyvből szeretne egy fantasy játékot készíteni, amiben a felhasználok szintén irányíthatják a történetet. A film meglovagolja a mostanság népszerű 80-as évek hangulatát, kazetták, bő pulcsik, klasszikus zenék fogják keresztezni utunkat, ami megalapozza a hangulatát a mozinak.

Az interakciók alapján 10 különböző végkifejletet forgattak a filmhez. Az életünk során rengeteg döntést meg kell hoznunk, rengeteg képzeletbeli elágazás létezik. Hányan gondolkodtunk már el azon, ha visszapörgetnénk az időt és egy másik lehetőséget választanánk most hogyan élnénk? Itt majd megtehetjük. Filmünk főszereplője Stefan sem biztos abban merre tart az életében, így kis segítséget nyújtva mi irányíthatjuk őt, irányt mutatva a fiúnak. Gyakran hétköznapi döntéseket kell hoznunk, de érzelmi útvesztőkben sem lesz majd hiány. A film elágazásai miatt végig figyelni kell minden részletre, a legapróbb cselekedet is kihat a végkifejletre és megváltoztatja azt, éppen ahogyan az életben. Sokszor iszonyatosan nehéz lesz döntenünk és döntéseink fognak egy lavinát elindítani, ami könyörtelenül össze fog zúzni. Lesznek vidám dolgok és lesznek szomorúak. Lesznek gyorsan véget érő karrierek és lesznek hosszúak. A szereplők közül Colint (Will Poulter) emelném még ki a különc programozót, aki kiválóan illik őrült kissé magába zárkózó milliomos lángész szerepébe. A nagy rajongóknak igazán sok easter egg lett belecsempészve a filmbe, amik utalnak az utóbbi sorozatbeli címekre vagy konkrét szereplőkre. Aki nem elégszik meg egy befejezéssel (ne is tegye senki azt), annak a végére huszadjára fog felcsendülni a Frankie Goes to Hollywood - Relax klasszikusa, de egyáltalán nem fogja bánni.

0