Remek színészek, jó rendezés, kiváló hangulat és némi bohémság.

Az életrajzi mozik általában vonzzák az embereket. Érdekes betekinteni egy-egy híresség életébe. Mi motiválta őket? Milyen hibákat követtek el az életben? És persze, hogy milyen hatással voltak a világra?

A Queen együttest szerintem mindenki ismeri. Aki nem, az vagy csecsemő vagy egész életét egy elzárt barlangban töltötte. Hihetetlen amit letett az asztalra ez a csapat, illetve Freddie Mercury, mint frontember. (Mondom ezt úgy, hogy annyira mélyrehatóan nem ismerem az együttes munkásságát.) Nem csoda hát, hogy az álomgyár is végre a témához nyúlt és egy remekbe szabott zenés szuperprodukció formájában vászonra vitte.

Remek színészek, jó rendezés, kiváló hangulat és némi bohémság.

Kommentem címe azért elárulja, hogy tetszett a mozi, azonban megjegyzendő, hogy azért nem tökéletes. A leginkább úgy tudnám jellemezni, hogy egy rendkívül igényes iparosmunka, melynek megvannak a csúcspontjai, és ami nem rest hollywoodiasan átformálni a tényeket. Emiatt van az, hogy sokaknak tetszett a mozi, de körülbelül ugyanennyi ember húzza is a száját.

A Bohém rapszódia szépen futja le az ilyen jellegű filmektől elvárt kötelező köröket: banda létrejötte, az első lépések és sikerek, magánéleti gondok és persze a csúcsra jutás. A bandatagok közötti kémia remekül működik, illetve a mellékszereplők is ügyesen asszisztálnak. A showt természetesen Raimi Malek lopja, aki hihetetlen átéléssel játszik. A vásznat úgy uralja, mint egykor Freddie a színpadot. A zenés jelenetek kiválóak, ámbár én hiányoltam, hogy néhány szám hátterébe kicsit jobban belemenjenek.

A filmet kevésbé kedvelőket pedig meg tudom érteni. A mozi ugyanis néha átesik a ló túloldalára. Sok dologért mintha Mercury-t állítanák be bűnbaknak, míg a többi bandatag már-már szent hozzá képest. A történet emellett néha unalomba fullad, így nagyjából a film közepén kissé döcögősnek érződhet az egész. Gondolok itt a sikerektől megszédült Freddie bemutatására, mely picit már izzadtságszagú volt. A Queen tagok közötti konfliktusok is olykor erőltettek voltak, az együttes feloszlása pedig tényleg csakis dramaturgiai okokból kerülhetett bele, hogy a finálé üssön. Az viszont tényleg ütött. Az egyik legintenzívebb mozis élményem volt talán.

A Bohém rapszódia tényleg király(női) kis mozi, mely helyén kezelve tudja igazán szórakoztatni a nézőt.

85 Bohém rapszódia  (2018)

dráma | életrajzi | zenés

A Bohém rapszódia élénk és vibráló tablót fest a legendás Queen zenekar történetéről és a konvenciókra fittyet hányó, már-már polgárpukkasztó frontemberének, Freddie... több»