2019.01.16 17:58 Márton Olvasottság: 168x
2

Lassan kibontakozó rémület a Porontyok!

David Cronenberg kanadai forgatókönyvíró és rendezőnek az 1979-ben bemutatott Porontyok című filmje, a harmadik komolyabb rendezése volt (igaz amíg ehhez a film készítéséhez elért, több rövidfilmen is túl volt már)! Az 1975-ös Paraziták és az 1977-es Veszett című korábbi filmjeivel is már bizonyította a nézőnek, hogy egyedi látásmódú filmrendező, nem hiába ragadt rá a horrorberkeken belül az a ragadványkifejezés vele kapcsolatosan, hogy ő az a filmkészítő, aki kimondottan az úgynevezett test-horrorokban képes nagyot alkotni, hisz mindhárom fentebb írt filmjében megtalálhatóak ezen elemek és a további filmjeiben is eléggé fontos szerepe lesz az emberi testnek (elég csak a 83-as Videodrome, vagy a 88-as Két test egy lélek című filmjeire gondolni)!

Mivel jómagam kimondottan kedvelem Cronenberg korábbi munkásságait és én is azon a véleményen vagyok vele kapcsolatban, hogy az emberi testnek legalább annyi szerepe van a filmjeiben, mint az abban szereplő színészeknek, ezért kicsit félve álltam neki ennek a filmjének, hisz mint stílusában, mint hangulatában, eltér a korábbi filmjeitől! Sokkal lassabban bontakozik ki mint a történet, mint maga a rendező jellegzetességei ennél a filmnél, ezért be kell hogy valljam, én is csak második nekifutásra tudtam végignézni jelen filmünket (bár, abban szinte biztos voltam, hogy nem lesz rossz film, csak más mint amit eddig megszoktak a rendezőtől)!

Lassan kibontakozó rémület a Porontyok!

Feltevésem be is bizonyosodott, mert hiába a lassan kitárulkozó történet, a kevés horror elem, illetve a tipikusan egy karakterre építkező történet, valahol a film úgy a közepe után elkezd beindulni és a befejezése már maga volt a megtestesült rettenet! Kicsit utána olvasva a film elkészültéről, Cronenberg ezt a filmjét tartja a legszemélyesebb alkotásának, hisz épp ez időtáj vált el a feleségétől, nem épp barátságok körülmények közepette és a bevallása szerint, ez inspirálta ennek a filmnek az elkészítésében, mert hát a Porontyok a Dühről és a tudomány furcsa párosításáról szól (némi kis test-horrorral megbolondítva)!

Alapjaiban véve egy egészen jó film volt és talán elsősorban a története miatt és az erre építkező nyomasztó hangulata miatt volt élvezetes darab számomra! Érdemes megemlíteni még a film brutalitását is! Hiába rendelkezik kevés horrorisztikus jelenettel a film, az erőszak ábrázolása még most is erősnek számított (persze ha eltekintünk attól a ténytől, hogy miként is tudnak azon teremtmények ártani egy jól megtermett felnőtt embernek, ezt azért talán kicsit el volt nagyzolva)!

A film megjelenése óta eltelt több mint 40 év!! de a színészi alakításokat én személy szerint élveztem, semmi túljátszás nem volt az alakításukban!

Nem a legjobb Cronenberg film amit valaha láttam, de képes ez az alkotása is hatást gyakorolni a nézőjére és talán ez a legfontosabb egy efféle horrornál!

78 Porontyok  (1979)

horror | sci-fi

A pszichotrillerben Frank egyedül neveli kislányát, mivel annak édesanyja pszichiátriai kezelés alatt áll. A férfi egy alkalommal karmolásokat talál lánya hátán, és biztosan... több»

2