2019.02.01 19:04 Márton Olvasottság: <100x
0

Ne bízz senkibe...

1996-ban egy bizonyos Wes Craven (1939-2015) filmrendező és egy bizonyos Kevin Williamson forgatókönyvíró úgy gondolták itt az ideje egy hogy leporolják, felélesszék a 80-as évek egyik nagy horrorműfaját, a tinihorrort! Persze voltak azért a 90-es években is jónak számító tinihorrorfilm, de mindenképp a 80-as években volt e zsáner a csúcson! Tehát nem kis vállalkozásra adták a fejüket a fentebb említett két úriember, de láss csodát, sikerrel jártak!

Ehhez a sikerhez talán a legfontosabb tényező az volt, hogy a műfajnak szüksége volt egy jókora vérfrissítéshez, hisz ahogy a világ változott a 80-as évek után, a tinihorrornak is változnia kellett! Követniük kellett az új nézői elvárásokat, az egyre szélesebbre táruló erőszak megnyilvánítást, a történetvezetésben is sokkal gyorsabbnak és frissebbnek kellett lenniük, tehát finoman szólva sem volt könnyű dolguk a készítőknek! A végeredmény amit végül pedig leszállítottak, az maga volt a műfaján belül a tökéletesség! Hisz nem csak hogy sikerült egy kimondottan élvezetes filmet készíteniük, de tulajdonképpen ki is kövezték a zsáner útját, az elkövetkező 20 évre!

Ne bízz senkibe...

Ezt nem csak a kimondottan feszes tempóval tudták elérni, hanem oly meglepetések soraival, amivel szintén úttörőnek számított a Sikoly! Gondolok itt elsősorban arra, hogy ha egy aránylag kis költségvetésű horrorfilm (14 millió dollár volt a költségvetése) leszerződteti a 90-es évek filmgyártásának az egyik igencsak nagy nevének számító színésznőjét Drew Barrymore-t, minimum azt gondolná a néző, hogy ő lesz majd a főszereplő a történetben, de Cravenék szembementek a dolgokkal és már a film első 10 percében el is haláloztatják a filmjük legnagyobb nevét! Ez merőben más volt és a mai filmgyártásban sem kimondottan bevett eljárás, tehát itt a néző már sejthette hogy valami újjal lesz dolga!

A másik fontos újítása a Sikolynak a zsánerén belül az volt, hogy kimondottan nyíltan vállalta az erőszak ábrázolást és nem kis mennyiségű vérrel toldotta mindezt még meg! Volt még egy kimondottan érdekes húzása a filmnek, ami szintén nem volt ezidáig annyira jellemző az ilyen filmekre, mégpedig hogy sikeresen át tudták adni a film nézőjének azt az érzést, hogy itt nem bízhat senkiben, hisz bárki lehet a gyilkos (az már csak hab volt a tortán, hogy ezen is képesek voltak még plusz egyet csavarni a film vége felé)!

Kimondottan szórakoztatónak találtam hogy a film képes volt egyfajta öniróniát is belecsepegtetni a filmbe, például amikor a film egyik főszereplője elmondja hogy mit ne tégy, vagy mit tegyél egy horrorfilmben! Több utalás is található Wes Craven korábbi filmjére a Rémálom az Elm utcába, de további nagy klasszikusok felé is fejet hajt a film, ilyen például a Halloween, vagy a Péntek 13 filmek!

Számomra a Sikoly című film nem is egy vérfrissítése volt a tinihorrornak, sokkal inkább egy új alapokra épített mérföldkő, ami az idő múlásával egyértelműen kiérdemelte a klasszikus jelzőt és nagy kedvencemmé is vált!

83 Sikoly  (1996)

horror | misztikus | szatíra

SkyShowtime (2023.02.14.)

Sindey-nek nincs könnyű dolga: édesanyját meggyilkolták, édesapja elhanyagolja, és a barátjával sem úgy alakul a viszonyuk, ahogy azt elképzelné. A kisvárosban feltűnik egy... több»

0