2019.02.02 20:57 Márton Olvasottság: 112x
2

A kötödés utáni vágy egy kisfiú és egy vámpír szemszögéből!

Kiváló és egyben nagyon is szerethető film lett az Engedj be! című svéd romantikus dráma! Igen, szándékosan hagytam ki a műfaji besorolásából a horrort, mert az én nézőpontom alapján, ennek a filmnek csupán annyi köze van a szívemhez oly közel lévő horror zsánerhez, hogy van benne egy vámpír és van benne egy két gyilkosság, amit azért elég naturálisan ábrázoltak, de ennyi! Évekkel ezelőtt volt szerencsém elolvasni egy barátom ajánlásából John Ajvide Lindqvist-Hívj be! című könyvét, amiből eme film is készült! Nem szeretem összehasonlítani a könyv és a filmváltozatokat, de ennél azért érdemes pár szót ejteni erről! Maga a könyvváltozat egy rendkívül lassú és nem épp egy könnyű olvasmány volt, mégis el tudta érni nálam azt, hogy maximálisan lekösse a figyelmemet és ezt teljes mértékben át is vették a filmbe, hisz elég lassú mederben folydogál a története! Persze a könyv sokkal részletesebben foglakozik olyan témákkal, amik a film számára annyira nem lényegesek, viszont plusz információkkal szolgálnak! Mindezek mellett, azt kell hogy írjam hogy a hibái ellenére sem a filmbe, sem pedig a könyvváltozatába jómagam nem kötnék bele, hisz megtalálta a közönségét mindkét változata a személyemben! Azt viszont bátran kijelenthetem, hogy sokaknak egyáltalán nem fogja a tetszését elnyerni az Engedj be! című film!

A filmnél eléggé el kell rugaszkodni attól az emlékeinkbe zárt képtől, hogy a vámpírok gonosz teremtmények, akiknek szuper erejük és szuper képességeik vannak (bár tény, hogy a filmbéli vámpírunk rendelkezik ezen tulajdonságokkal, de egyáltalán nem erre hegyezték ki a produkciót)! Itt nem!Sokkal inkább egyfajta áldozat a vámpír is! Ugyanolyan esendőek és bizonyos szempontból ugyanolyan érző lények mint az emberek! Sokan talán eme "gyengeségük" miatt hasonlítják Anne Rice-Interjú a vámpírral című művéhez (részben egyet is értek ezzel a fajta összehasonlítással, csak a megközelítését tálalták máshogy)! Mert ennek a filmnek a legnagyobb indikátora, az elfogadás két érző egyén közt, ami ha szerelembe nem is nagyon csap át, de mindenképp kötödés alakul majd ki köztük!

A kötödés utáni vágy egy kisfiú és egy vámpír szemszögéből!

Ehhez persze szükség volt két igencsak pazarul alakító gyermekszínészre, amiből nincs is itt hiány! Igaz hogy a film legnagyobb százaléka e két karakterre van kihegyezve, de a háttérkarakterek is jók voltak! A filmkészítőkről sem lehet semmi rosszat mondani, hisz mint az operatőr, mint a rendezés, tankkönyvbe illő volt és ehhez még párosult egy magával ragadó zenei betétek sokasága! Mindezen emberek munkássága hozzáadott a film hangulatához, ami nekem kimondottan tetszett!

Akiket érdekelnek a nem épp átlagos történetek azoknak bátran merem ajánlani jelen filmünket!

81 Engedj be!  (2008)

dráma | horror | romantikus

A 12 éves Oskar Eriksson (Kåre Hedebrant) magányos gyerek, aki Stockholm külvárosában tengeti napjait valamikor az 1980-as évek elején. Élete csendes, igyekszik elkerülni az... több»

2