2019.02.06 20:32 Márton Olvasottság: <100x
1

Isten veled Wes Craven és köszönünk mindent!

Sok ember megkérdőjelezi e filmnek a megszületését, hisz a Sikoly széria 1996 és 2000 közt megélt három része effektíve nem indokolta volna egy negyedik rész elkészültét, hisz aránylag egész kerek lezárást kapott a harmadik felvonása és mivel (elsősorban számomra egyre gyengébb színvonalat is képviseltek a folytatásai) ezért alapjai véve én sem számítottam túl sok jóra egy a filmmel kapcsolatban! Szerencsére a végeredmény bőven felülmúlta az elvárásaimat a filmmel kapcsolatban!

A harmadik Sikoly film és e rész közt eltelt "röpke" 11 év és talán ez lehetett az első számú indikátora egy negyedik Sikoly filmnek, hisz ez idő alatt rengeteget fejlődött maga a horror műfaj is és az emberiség is szépen lassan megvívta a technikai forradalmát és ez adhatott a Sikoly negyedik felvonásának egy újfajta lehetőséget méghozzá úgy, hogy valamilyen szinten visszatér az első részéhez és mindemellett megpróbál hű is maradni hozzá (teszem hozzá csendben, hogy szerintem sikerült is neki ezeket az elvárásokat teljesítenie)!

Isten veled Wes Craven és köszönünk mindent!

Már maga a történet helyszín választása is igazolja azt a feltevést, hogy megpróbáltak a készítők visszatérni az első Sikoly filmhez, hisz a helyszín újra Woodsboro kisvárosa lett! A készítők ismételten újra egyesítették az eddigi három rész túlélőit, viszont sikerült az új karakterekkel egy plusz színezetet is vinni a filmbe, hisz talán lendületesebb is lett a cselekményvezetése mint az eddigi folytatásainak!

Az eddigi Sikoly filmekben kimondottan jól működtek a szabályrendszerek, a mi kell hogy túlélj egy horrorfilmet, a mi kell egy jó horrorfilm folytatásához, az hogy mit tud nyújtani egy olyan horrorfilm ami trilógiává fejlődik. Ezt a fajta egyediséget a negyedik Sikoly film sem nélkülözhette, mert itt pedig felvetik annak a lehetőségét hogy mi kell egy olyan horrorszéria sikeréhez, ami visszatér az eredetéhez és hogy milyen szabályrendszerrel is működhet egy ilyen horrorfilm! Érdekes viszont hogy a Sikoly négy, nélkülöz egy fontos alapanyagot, ami az eddigi három részben felfedezhetünk (igaz csökkenő mennyiségben, de megtalálható volt) mégpedig a humort!

A filmhez nem csak az eddigi részeket túlélő karakterek tértek vissza, de a készítők közül például mint a rendező Wes Craven, mint a zeneszerző Marco Beltrami akikkel mind a négy rész készült, sőt visszatér a forgatókönyvíró Kevin Williamson is (aki csupán a harmadik felvonást hagyta ki)! Brutalitás téren sem lehet panaszkodni a filmre, újra van bőven vér és a hullaszámláló is legalább annyira pörög mint a film! Számomra egy kimondottan feszült hangulatú, pörgős kis kaszabolós horrorfilm lett az immáron negyedik alkalommal is lecsapó Sikoly álarcos gyilkos mészárlása!

Wes Craven-nek (1939-2015) ez volt az utolsó filmje halála előtt amit még elkészített! Jómagam nagyon tiszteltem a munkásságát, hisz rengeteget tett a horror műfaj népszerűsítésének! Több kiváló filmet is köszönhetünk neki, neve örökre a horrorrajongók emlékében fog élni! Isten veled Wes Craven!

71 Sikoly 4.  (2011)

horror | misztikus | szatíra

Az amerikai kisváros, Woodsboro lassan kezdi túltenni magát a 10 éve történt szörnyűségeken, amelyeket Ghostface, a pszichopata gyilkos okozott. A korábbi részekből... több»

1