2019.02.23 00:32 HE7EDIK Olvasottság: 615x
1

A nagy büdös magyar valóság

Bevallom eddig ez a film kimaradt az életemből, de mivel láttam róla biztató videókat, hát tettem vele egy próbát. Nem bántam meg. Nimród első filmjével tökéletesen vissza adja a magyar valóságot metró kallereken kerresztül: szegénység, kimerültség, stressz, kilátástalanság, agresszió, szemét, lepusztultság és áldatlan állapotok. Mikor a dolgozók bemennek a pszichológushoz tökéletesen bemutatja, mit tesz szellemileg az átlagemberekkel a kimerítő és meg nem fizetett robotolás.

Mert bizony Magyarországon minden második ember így él, tengődve, az idegösszeroppanás szélén, kilátástalanul, egyik napról a másikra élve. Fő szimbólumai ennek nem más mint a metró kallerek, akiknek nap mint nap meg kell küzdeni mindezen frusztrációktól sújtott emberkékkel, akik persze rajtuk vezetik le sokszor dühüket. A jegyellenőrzéses részek ezt tökéletesen bemutatják, milyen ostoba embereket kell elviselniük, milyen megpróbáltatásokon mennek keresztül éhbérért. A végletekig kizsigerelt magyar munkások tökéletes szimbólumai, a végtelennek tűnő metróhálózat pedig maga az ország. Innen próbál kitörni Csányi karaktere rengeteg viszontagságon keresztül, de végül egy különc lány személyében megtalálja a szabadságot.

A nagy büdös magyar valóság

Sokat mondó a végső jelenet, mikor a lánnyal kézen fogva mennek felfelé a mozgólépcsőn, egy szebb jövő felé. Vajon nem a külföldre menekült magyarokat akarja szimbolizálni ez a jelenet? Döntse el mindenki maga. Amúgy a színészek egész jól játszanak, Mucsi Zoltán és Badár Sándor pedig egyszerűen zseniálisak, mint mindig. Vannak üresjáratok, unalmas részek, de aki megérti, miről is szól valójában a film, jól fog szórakozni rajta. Nimród azóta Amerikában is csinált egy-két átlagos filmet, nem tudta megváltani ott a világot finoman szólva sem, azóta visszajött és elkövette a Viszkist...ezen filmjénél jobbat azóta sem tudott csinálni sajnos.

1