2019.03.14 10:27 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 202x
1

„Repül a farkas?... Világos!”

A Rampage óriási pozitívuma, hogy nem árul zsákbamacskát: tisztában van azzal, hogy az alapötlete olyan mértékben bugyuta, ahogy van (ami a ’80-as években video játék formájában működött, az nem biztos, hogy a filmvásznon is klappol), de ha már az alkotóknak ebből kellett főzniük, akkor megfűszerezték nem kevés CGI-jal, hogy az íze azért mégse legyen annyira sótlan. Valamint hozzáadták Dwayne Johnsont is (hiszen az ex-pankrátor ma már az egyik legnagyobb box office mágusnak mondható Hollywoodban, vele még az ilyen alapötletek is szépen tejelnek), és így végül mi, nézők megkaptuk 2018 azon filmjét, amely nyíltan vállalja a maga popcorn-mozi és B-filmes mivoltát. Az viszont tény, hogy e keretek adta lehetőségeket szépen kihasználja.

A film alapja tehát egy videojáték lenne, amelyben három nagyra nőtt szörnnyel kellett városokat rombolni, mindezt minél gyorsabban, hogy a katonaság el ne kapja a kiválasztott bestiákat (s ezzel együtt a játékost). A játék „szellemiségéből” Brad Peyton és csapata egy kulcsszót ragadott meg: nem mást, mint a rombolást! Persze azzal ők is tisztában voltak, hogy ha három nagyra nőtt állat tör, zúz bő száz percen keresztül, az még édeskevés, valami történetszerűséget, illetve karaktereket sem ártana beleszuszakolni ebbe az egészbe. Így kerül a képbe a génmanipuláció (pardon, a filmben génszerkesztésnek hívják), az ezért felelős (gonosz) nagyvállalat, élükön a két „igazi” gonosszal, akik ebből a technológiából fegyvert akarnak kreálni, a jószívű főhős, aki jelen esetben főemlősszakértő (ő lenne The Rock, bár a doktor titulus eléggé messze áll a fizimiskájától, valamiért mégis hiteles a szerepben, s én magam sem értem, hogy ez hogyan lehetséges ) és a többiek. És a lények: egy gigászi farkas, amely repülni tud, egy tüskékkel felvértezett aligátor, valamint egy óriási albínó gorilla. Ahogy említettük, a Rampage nem titkolja azt, hogy a történet itt arra szolgál, hogy a két, CGI-ban tobzódó, látványosan tomboló-romboló jelenet közötti periódusokat valahogy kitöltse. Na és hogy ne legyen panasz arra, hogy pusztán egy érzelemmentes akciófilmet kapunk, belecsempésztek a sztoriba egy kis drámai vonalat is. George gorilla és a gondozója (barátja) nem mindennapi kapcsolatára nem lehet csak szó nélkül legyinteni, akárhogy is nézzük.

„Repül a farkas?... Világos!”

A fontosabb karakterek egyszerűek, mint a faék, az egész film humora kellőképpen bárgyú, a narratíva pedig hol az érdemi logikát, hol a fizika törvényeit hagyja figyelmen kívül. Mégis, van valami egészen bájos a kész filmben, hiszen nem tud túl sokat, de azt a keveset jól hozza. Dwayne Johnson most is hozza a macsó kopaszt, akinek nemcsak a bicepsze nagy, de a tudása is (gyakorlatilag az ő karaktere az egyetlen, aki érdemben használja az eszét, hiába van körülötte tudós és katonai vezető). Kapunk mellé egy szimpatikus segítőt (Naomi Harrist), továbbá az antagonistának szánt testvérpárt, akik közül külön figyelmet érdemel Jake Lacy abban a tekintetben, hogy mennyire kétbalkezesnek tűnik a Malin Akerman által alakított nővéréhez képest, akinek viszont annyira rosszul áll a gonosz szerep, hogy SPOILER nem is csoda, hogy a végén a halála is olyan nevetséges lesz, mint ő maga a szerepben SPOILER. Viszont meg kell említeni Jeffrey Dean Morgant, aki egy cowboy-lelkű ügynököt alakít: megjelenik, monologizál, tesz valami váratlant, eltűnik, majd újra. Oké, ez sem egy olyan egyedi húzás a négyfős forgatókönyvíró brigádtól, de az legalább átjön, hogy ez a szerep mennyire bejött Morgannek. Adódik ezek után a kérdés: mi a helyzet a látványvilággal? Nos, arra nem lehet panaszunk, a szörnyek pusztítanak, rombolnak a környezetükben, továbbá gyepálják egymást rendesen, a film utolsó harmada pedig tényleg nem spórol a vizuális effektekken: Chicagót a lehető leglátványosabb módon próbálják a földdel egyenlővé tenni.

Kellőképpen bugyuta, de kétség kívül látványos film lett a Rampage – Tombolás, ez azonban már az előzetesek alapján is borítékolható volt, úgyhogy aki egy 107 perces agykikapcs filmre számít, ahol aztán tényleg semmi szükség a gondolkodásra, annak bátran ajánlható.

akció | kaland | katasztrófafilm | sci-fi

Amikor három különböző állat megfertőződik egy veszélyes kórokozóval, egy primatológus és egy genetikus összefog, hogy megakadályozzák, hogy a teremtmények elpusztítsák... több»

1