2019.05.16 23:22 MMcFly2015 Olvasottság: 220x
0

A németek egy igazán egyedi hangulatú misztikus sorozatot tettek le az asztalra

Az elmúlt egy évben többször belefutottam a Sötétség magasztaló kritikáiba, így esedékes volt, hogy idővel el fogom kezdeni. Sok minden mellette szólt, amire vevő vagyok. Elsősorban az időutazás, mint téma, hisz ez jöhet számomra bármilyen mennyiségben. Másodrészt pedig az, hogy európai alkotás. Szeretek az amerikai sablonoktól elrugaszkodni, így bizakodva kezdtem neki a sorozatnak. Adtam magamnak egy hetet a tíz részre, de annyira beszippantott a Sötétség világa, hogy két nap alatt sikerült kivégezni.

Hihetetlenül elvont egy sorozat, az egész motorja az atmoszféra. A filmzenék és a folyamatosan megnyitott kérdések egy olyan légkört tudnak teremteni minden résznek, hogy lehetetlen abbahagyni a megtekintését. Az első részek totális zűrzavart okoztak fejben, majd az ezt követő (azt hiszem, harmadik) epizód részben helyre tette, mit is láthattunk eddig. A casting tökéletes, mivel több idősíkon fut a történet, a szereplőknek van fiatal és idősebb énjük is, de szerencsére a hasonlóság szembeötlő, így lehet követni pár rész után, ki-kicsoda a történetben.

A németek egy igazán egyedi hangulatú misztikus sorozatot tettek le az asztalra

Ha már a szereplők szóba kerültek, ezt tartom a sorozat egyik hibájának, hogy rengeteg szereplőt vázol fel a történetben (és ezt min. 2x meg is szorozhatjuk az időugrások miatt). Ennek okán nem beszélhetünk kedvenc szereplőkről, mint általában egy sorozatnál szokás, hisz nincs idő megismerni őket, nem ad okot szimpatizálni a karakterekkel. Így marad a rejtély rejtélyek hátán, ami egyre kuszább a részek előrehaladtával.

Lehet, azért, mert egyszerre néztem meg több részt, de az évadzáró adott némi hiányérzetet. A lezáráshoz vezető út ennyi rejtélyes körülmény után sem ütött akkorát, mint amennyire ígéretesnek tűnt. Az évek során rengeteg időutazós filmet láttam, és a téma alapjaiból (paradoxon, féreglyuk) minden kártyát kijátszottak, amit eddig láthattunk. Élveztem minden percét, de őszintén, nagyobb katarzist vártam az évadzáró után.

A sorozat mindent megtett, hogy várjuk a következő évadot, sok kérdés nyitva maradt, és egy óriási cliffhangerrel zárult az egész, ami mondjuk nem illett az eddig felvázolt hangulathoz, mégis elérte a célját, hisz bevéstem a naptárba a következő évad premierjét. Kisebb hibái ellenére imádtam a látottakat. Nem mindennapi, agytornát igénylő misztikus sorozat, ami még akkor is érdekes lehet, ha újranézzük. (Sőt, akkor lehet teljes az összkép, ha rászánjuk az időt meg egyszeri megtekintésre.)

87 Sötétség  (2017)

dráma | krimi | misztikus | sci-fi | thriller

Egy német kisvárosban nyoma veszik egy gyereknek. Az eset négy család életére is komoly hatással van. Szinte mindenki titkokat őriz, melyek az eset kapcsán lassan a felszínre... több»

0