2019.07.03 00:28 Norbert93 Olvasottság: 1304x
1

Néha jobb az illúzóban maradni

Régóta készülök belevágni ebbe a filmbe, többen is ajánlották már személyesen, valamint több fórumon is összefutottam vele. Vannak látványos, kalandos és pörgős filmek, amiket azért szeretünk, mert kikapcsolnak minket vagy egyszerűen csak szórakoztatnak, illetőleg vannak filmek, amiket drámai hatásuk, művészi jellegük, nívós vagy egyedülálló szerkezetük miatt nézünk meg, illetve azért mert egyszerűen csak minőségre vágyunk. Az utóbbi indíttatás végett esett Az angol betegre a választásom.

Mikor végre terítékre került a film, nagy reményekkel és elvárásokkal ültem elé és úgy gondoltam, nem fogok csalódni, különösen azért, mert a művészi vonalú filmek és az életrajzi drámák kedvelt kategóriáim közé tartoznak. Miután megtudtam, hogy a főhős magyar származású utazó, ráadásul a II. világháború afrikai frontján játszódik, akkor még nagyobb vágyat éreztem arra, hogy megnézzem. Már maguk a színészek nevei is nagyon sokat sejtettek (Ralph Fiennes Amon Goeth szerepében lebilincselő és vérfagyasztó volt). S ekkor talán a legnagyobb filmes csalódásom kaptam meg Az angol beteg jóvoltából. Minden egészében dögunalmas, a cselekmény előre haladtával egyre biztattam magam, hogy csak az elvárásaim nagyok, de be kellett látnom a játékidő derekán, hogy ez bizony nem az én filmem.

Néha jobb az illúzóban maradni

Amellett, hogy végtelenül unalmas és jellegtelen, a játékideje feleslegesen elvett az életemből pár órát, még a főszereplő szerelmes pár karaktere is csak lefelé húzta a képzeletbeli "nívót". Azt, hogy hogyan nyert el 9 Oscar-díjat a magát sznobnak és kivételesnek képzelő zsűritől, nem tudom. Teljesen érthetetlen számomra, hogy mi vette le őket ennyire a lábukról. Sem drámai, sem életrajzi, sőt semmilyen más érdemi szempontból nem tudta felkelteni az érdeklődésem, azaz a teljes játékidő egyetlen jelenete vagy vonatkozása sem volt olyan jellegű, hogy bármilyen szinten érdekeljen, lefoglaljon. Egyszerűen értetlenül állok a film indokolatlan hájpolása és túldíjazása előtt.

Mindenféle kétség nélkül kijelenthetem, hogy bárcsak ne néztem volna meg, és hagytam volna magam abban az illúzióban, amit a film megnézése előtt gondoltam.

dráma | háborús | romantikus

A második világháborúban egy, a felismerhetetlenségig összeégett beteg (Ralph Fiennes) ápolónője (Juliette Binoche) felolvassa a férfinak a nála talált leveleket, melynek... több»

1