Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
76

Az angol beteg (1996)

The English Patient
Filmadatlap
 
28
Szereplők
18
Vélemények
7
Képek
2
Videók
Az angol beteg
 
NGN   2020. 01. 10.

legújabb vélemény

Csodálatos film és Ralph Fiennes alakítása is kiváló. Megérdemelte a sok-sok díjat.

 
Puncs   2019. 04. 06.

Ez egy nagyon jó kis film a maga nemében, ami kiállta az idő próbáját. Megható dráma, melyben vannak aranyos jelenetek is. A színészi gárda remek, különösen Ralph Fiennes és Juliette Binoche. Utóbbi megérdemelten kapott Oscar-díjat az alakításáért. A mozinak nem sok köze van a valódi Almássyhoz, de ez filmeknél gyakran előfordul.


 
Norbert93   2019. 07. 03.

Néha jobb az illúzóban maradni

Régóta készülök belevágni ebbe a filmbe, többen is ajánlották már személyesen, valamint több fórumon is összefutottam vele. Vannak látványos, kalandos és pörgős filmek, amiket azért szeretünk, mert kikapcsolnak minket vagy egyszerűen csak szórakoztatnak, illetőleg vannak filmek, amiket drámai hatásuk, művészi jellegük, nívós vagy egyedülálló szerkezetük miatt nézünk meg, illetve azért mert egyszerűen csak minőségre vágyunk. Az utóbbi indíttatás végett esett az Angol betegre a választásom. Mikor végre terítékre került a film, nagy reményekkel és elvárásokkal ültem elé és úgy gondoltam, nem fogok csalódni, különösen azért, mert a művészi vonalú filmek és az életrajzi drámák kedvelt kategóriáim közé tartoznak. Miután megtudtam, hogy a főhős magyar származású utazó, ráadásul a II. világháború afrikai frontján játszódik, akkor még nagyobb vágyat éreztem arra, hogy megnézzem. Már maguk a színészek nevei is nagyon sokat sejtettek (Ralph Fiennes Amon Goeth szerepében lebilincselő és vérfagyasztó volt). S ekkor talán a legnagyobb filmes csalódásom kaptam meg az Angol beteg jóvoltából. Minden egészében dögunalmas, a cselekmény előre haladtával egyre biztattam magam, hogy csak az elvárásaim nagyok, de be kellett látnom a játékidő derekán, hogy ez bizony nem az én filmem. Amellett, hogy végtelenül unalmas és jellegtelen, a játékideje feleslegesen elvett az életemből pár órát, még a főszer... több»

 
dailyfilmsan   2019. 01. 03.

Annak ellenére hogy számtalan baki van a filmben,mégsem lehet rossznak mondani. Látszik a tömérdek munka ami benne van. Kidolgozott képektől a narratíváig nagyon szép minden benne, amit az érzékszerveinkkel befogadni tudunk. Almásy magyar vonatkozása és a tragédi ráépítése nagyon jó ötlet volt a készítőktől. Csak ne lenne ennyire hosszú. Túl van kicsit nyújtva a film és ha belegondolunk hogy voltak ennél hosszabb verziók is akkor ötülünk ennek a játékidőnek. A sok viszontagság ellenére jó film lett belőle mi sem bizonyítja mint a sok kiérdemelt díj. Szerintem egyszer teljes nyugodsággal meg lehet nézni, hiszen érdekfeszítő, dramatikus, romantikus és tragikus egyben a film.

 
szucszoli   2018. 05. 06.

Azóta szerettem volna ezt a filmet megnézni, amióta többen ajánlották, de most miután sikerült túltennem magam ezen a nem jó értelemben vett traumatikus sokkon, az a kérdés fogalmazódott meg bennem: Mire fel MEGA-OSCAR díjas ez a film!? Arra kellett 9 OSCAR szobrot és további 11 díjat bezsebelnie, hogy másfél órája nézem a filmet és annyit tudtam meg ez idő alatt, (SPOILER KÖVETKEZIK!!!) hogy van egy szerencsétlenül járt nyomorult, akit miközben egy bombázó nő pátyolgat, visszaemlékszik, milyen jó volt a sérülése előtti régi szép időkben, amikor még a haverja bombázó nőjét döngette? Ez most egy vicc, amit csak én nem értek? Én azt gondolom, hogy egy film attól lesz jó, ha az alkotója át tud adni valamilyen épkézláb tartalmat, át tudja adni a saját vízióját és gondolatait a világról. Na ennek az alkotónak aztán végképp semmi világképe nincs, amit átadhatna a nézőnek és ennél fogva ez a film nem is ad át semmit az embernek, csak több, mint 2,5 óra töményen és érdektelenül hömpölygő hamis szerelmi szálat és hamis gyötrődést a történet főszereplője részéről, valamint gyötrődést az én részemről is, hiszen egy darab díjat nem érdemelt volna meg ez a koncepció. Kezdem érteni miért zabálják az emberek: Mert valódi, mély, azonosulható karakterek és átélhető dráma nincsen benne, tehát a tömegízlésnek ez pont megfelel.

 
Moria99   2015. 08. 21.

Számomra túl egyszerűcske, túl gyerekes volt az egész. Sajnos inkább arról volt itt szó, hogy nem ütötte meg azt a mércét stílusban, ami az én ízlésemnek megfelelt. Másoknak ettől függetlenül még tetszhet.

 
Regi82   2015. 11. 18.

Nem véletlenül kapott ennyi Oscar díjat ez a film. Valóban egy régi hazaszerető igazi klasszikus film. Mestermű,nagyon jól érzékelteti az elmúlást,a régi kort és igazán hiteles a helyszín.

Juliette Binoche

A film összbevétele 134 700 000 dollár volt (imdb.com).

 

A film egyik hatalmas bakija az hogy a német desszantos katonák angol egyenruhát és angol ejtőernyőt használnak.

(dailyfilmsan)
 

Caravaggio szerepére Sean Connery-t kérték fel, de hossza gondolkozás után köszönte szépen nem kérte a szerepet, majd Bruce Willis is visszautasította.

(dailyfilmsan)
 

A forgatás egy ponton hetekre megállt mivel a Fox nem kívánta tovább protezsálni a filmet. A produkciót a Miramax mentette meg.

(dailyfilmsan)
 

Kristin Scott Thomas-nak csupán egy levelet kellett írnia, hogy megszerezze Katharine szerepét.

(dailyfilmsan)
 

Sokan úgy vettek részt a forgatáson és úgy lettek a stáblista részei, hogy a jelenetük végül nem is került bele a végleges verzióba.

(dailyfilmsan)
 

A filmben Almássy grófnak szólított karakter, Almássy László, akinek az életéről szól a film valójában sosem használta a Gróf nemesi jelzőt.

(dailyfilmsan)
 

A rendezője az 54 éves korában meghalt Anthony Minghella (2008), akihez két általam nagyon kedvelt film (A tehetséges Mr. Ripley, 1999, Hideghegy, 2003) rendezése is fűződik. Érdekes, hogy mindössze öt film tudott megrendezni és ebből három a kedvenceim közé tartozik.

(Berto49)
 

Újabban hírlik, hogy akiről mintázták a főhőst, Almásy László homoszexuális volt.

(Berto49)
 

A film 12 jelölésből 9 Oscar díjat kapott, ezzel egyike a legtöbb Oscart szerzett filmeknek.

(phanzetomox)
 

A film Michael Ondaatje azonos című regénye alapján készült.

(rbernadett)
 
Ralph Fiennes miatt érdemes elsősorban megnézni ezt a szemet gyönyörködtető alkotást, amely már már kicsit veszített az erejéből, amellyel évekkel ezelőtt levett bennünket a lábunkról, mégis megunhatatlan! több»
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.