2019.08.07 19:13 Fortress Olvasottság: 193x
3

22 mérföld - átélhető akcióorgia Peter Bergtől

Peter Berg olyan rendező, aki készített már egészen kivételesen jó akciófilmeket is; ilyen számomra a 2013-as A túlélő, a 2012-es Csatahajó, a 2016-os Mélytengeri pokol, a 2003-as Amazonas kincse és a 2004-es Királyság. Az említetteket tetszési index alapján tettem sorba, de mind elnyerte a legmagasabb szintű elismerésemet (különböző okokból).

A 22 mérföld sajnos nem helyezhető ezekkel a filmekkel egy szintre, egyszerűen azért nem, mert szinte egyetlen elemében sem üti meg a "A" kategóriás mércét. Rögtön hozzátenném: az is túlzás, ami a film körüli negatív hype-ot illeti, nevezetesen, hogy az interneten számtalan helyen durván lehúzták az egészet. (Néhol hajmeresztő degradálással.) Annyira legalábbis távolról sem rossz, mint amennyi bántás kapott. Ami a problémákat illeti: első helyen van James Silva karakterének kidolgozatlan nevetségessége, melyen még Mark Wahlberg sem tud segíteni. A figura egyszerűen hiteltelen és ripacs. Kiemelném: nem Wahlberg, hanem a karakter. Poénjai gyengék, szigorúsága álságos, beszólásai pedig értelmetlenek. Ez egyértelműen Berg és a forgatókönyvet író páros – Lea Carpenter és Graham Roland – hibája.

22 mérföld - átélhető akcióorgia Peter Bergtől

Óriási pozitívum viszont az akciójelenetek kivitelezése, Iko Uwais harcművész minden scene-je és az autós üldözések megoldása. Az mondjuk nagyon furcsa, hogy a helyszín egy meg nem nevezett ázsiai város, ám valójában az egészet a kolumbiai Bogotában vették fel (egy teljesen másik kontinensen, Dél-Amerikában). Ez ott probléma, hogy a tájékozottabb nézők simán kiszúrják a különbséget. Pozitívum a gyönyörű Lauren Cohan játéka, aki 36 évesen is húszéveseket megszégyenítő fiatalossággal vállalt be nyaktörő helyzeteket. Karaktere, az elfoglalt, zűrös magánéletét és családi problémáit nehezen megoldó CIA ügynöknő figurája már sokkal jobb, mint Wahlberg alakja.

Összességében a 22 mérföld, ha nem is élvonalbeli alkotás, azért a jobb akciófilmek közé tartozik, nálam egyértelműen 70% körüli az értékelése (Peter Berg jobb filmjei mind 80-85 százalékosak.) Ajánlani tudom elsősorban azoknak az akciófilm mániásoknak, akik szeretik Iko Uwais verekedéseit, és képesek ezúttal eltekinteni Wahlberghez kapcsolódó elvárásaiktól, valamint imádják a kőkemény tűzharcokat és a látványos autós üldözéseket.

akció | kaland | thriller

Az elit CIA-ügynök külföldön teljesít szolgálatot, amikor szigorúan titkos és veszélyes küldetést kap. Az országból ki kell csempésznie egy rendőrtisztet, aki... több»

3