2019.08.12 14:47 BaloghBogi42 Olvasottság: 260x
1

Te is lebeghetsz....

Egy elképesztően újszerű feldolgozását láthatjuk a tipikus "merd megtenni, amitől félsz, mert Az Az igAzi élet" típusú filmeknek. Stephen Kingnél már hozzászokhattunk a misztikus thriller-horror átmenetes történetekhez, de ebben a filmben a cselekményszál nemcsak egy romantikus fő résszel, hanem a barátság értékeit kecsegtető tanulsággal is meg lett fűszerezve.

Angol címéből (It) nem igAzán tudhatunk meg sokat, és talán pont ez Az, ami a legtöbb néző figyelmét felkeltette. Olcsó eszköz, de még ennyi év után is beválik. Elmondunk valamit, de csak épphogy, láttatni hagyjuk a történetet, de nem áruljuk el, miről is szól. Kettős érzéseket kelt bennünk, amitől mindenáron tudni akarjuk, mi fog történni. Bár magyar fordítása elég nyersre sikerült, még mindig előrébb tart, mint a legtöbb "értek egy kicsit angolul, ezért nekiesek, és alkotok egy (csak szerintem) frappáns nevet neki" kategóriába sorolható mozik, hogy konkrét példával is éljek (My life is in ruin-Görögbe fogadva című film).

Te is lebeghetsz....

A karaktereket alakító színészek kevésbé híresek, és nem sok népszerűségnek örvendenek, de talán pont ezért is volt olyan megbabonázó szemlélni őket a képernyőn. Ez volt Az ő nagy esélyük arra, hogy bizonyítsanak. Közülük is kiemelendő Sophia Lilis Beverly Marsh traumatikus és megrázó élettörténetének alakításáért. A pozitívumok mellett a színészi játék hagyott néhány kívánnivalót is maga után, de talán ezúttal a film báját a tökéletlenségével egy helyen kell keresnünk.

Kulcsmondatát (Te is lebeghetsz) elsődlegesen egy vérfagyasztó sikerszlengnek szánták, amit majd, ha bárki meghall, fel fog állni tőle a szőr a hátán, pont úgy, mint a "Felelsz vagy mersz"-től és társaitól. De ennél itt sokkal többről van szó, mert össze lehet kötni a mondanivalóval. Hiszen, ha hajlandó vagy végre kilépni a fényre és szembeszállni a saját félelmeiddel, testet öltött démonjaiddal és személyiségeddel, akkor végre egy gátlások nélküli életet élhetsz, és te is lebeghetsz…

79 Az  (2017)

horror

Egyenként eltűnnek egy kisvárosból a gyerekek. Csupán megcsonkított testrészek és szervek maradnak utánuk. Derry gyászol, azután elfeledkezik a tragédiáról, csak hét gyerek... több»

1