2019.08.16 16:01 Kóborló Olvasottság: 222x
1

Jason az űrben

Immáron a tizedik Péntek 13-as részhez érkezett el eme horror széria, és továbbra is rendkívül gyenge színvonalt képvisel, elsősorban a hetedik felvonása óta (legalábbis számomra). Tulajdonképpen ezzel a résszel befejeződött (ez idáig) a széria, hisz egyik kedvenc hokimaszkos gyilkosom ezután "már csak" egy 2003-as Freddy vs. Jason crossover filmben aprítja tovább a fiatalokat, majd pedig a 2009-ben bemutatott, újraértelmezett Péntek 13. filmben végzi azt, amihez a legjobban ért. Tehát a klasszikus értelemben ez volt az utolsó része a szériának. Az, hogy eme horrorikon az űrben folytatta nem épp békés tevékenységét az emberiség ellen, nem mondható egyedülállónak, hisz több olyan horrorfilm is létezik már, ahol a történet helyszínéül egy űrhajót választottak (Hellraiser 4., Rémecskék 4. vagy a Gyilkos kobold 4 is egy űrhajó belsejében játszódik ). Az, hogy a film címe miért nem Péntek 13. X. rész-Jason lett, egy a nyolcadik rész után való forgalmazó stúdió váltásnak tudható be. A nyolcadik rész után a Paramount stúdió eladta a további filmes forgalmazási jogokat a New Line Cinemának, de a Péntek 13. mint márkanév továbbra is a Paramounthoz tartozott. Eme üzleti dolog miatt lett Jason X a film címe.

Számos alkalommal kitértem már rá, hogy a széria egy jó ideje már semmi figyelmet nem fordított arra, hogy miként is hozza vissza Jason karakterét az "élők" világába (vagy, ha mégis, ezen visszatérések igencsak izzadság szagúak voltak), és ez ebben a részben is totál figyelmen kívül lett hagyva. Tehát a film története már a legelején igencsak megbicsaklik, na de soha nem emiatt kedveltem személy szerint a Péntek 13-as filmeket. Sokkal inkább Jason karaktere miatt, aki a második rész óta elképesztő tulajdonságokra tesz szert lépésről lépésre, részről részre, hisz nem csak, hogy elpusztíthatatlan, megállíthatatlan, de még akár teleportálási tulajdonságokkal is bőven fel van már szerelve. Viszont a kreatívabbnál kreatívabb gyilkolások egész tárházát vonultatta fel már, és ez alól eme rész sem volt kivétel. Több olyan toplista is született a film bemutatása után, amely kimondottan a legkreatívabb elhalálozásokat vette górcső alá, és ebben a részben több olyan is szerepel, amely eme toplista első felében található. A másik pozitívuma a filmnek, hogy szintén kevésbé fogták vissza magukat a készítők gore és véres jelenetek tekintetében. Azonban akármennyire kutatok további pozitívumok után, keresve sem találnék. Hisz a karakterek – és itt már sajnos Jason karaktere is – számomra üresek lettek, úgy is írhatnám, hogy kimaxolták a lehetőségeiben, a többi karakter pedig annyira jellemtelen volt, hogy tulajdonképpen csupán az elhalálozási sorrend volt köztük a mérvadó.

Jason az űrben

Na de, ha már kitették a történetet a jövőbe, akkor már érdemes egy-két szót ejteni a film számítógépes effektjeiről, főleg úgy, hogy ez a rész gazdálkodhatott a legnagyobb költségvetéssel az eddigi részekhez képest a maga 11 millió dollárjával (ebben persze benne lehet az inflációi is, hisz az előző rész még 1993-ban készült). Jómagam csupán annyit írnék, hogy pocsékak lettek az effektek, a CGI pedig minősíthetetlen.

Mivel tulajdonképpen a széria a végéhez ért, legalábbis a számozott részének a végére értünk, kijelenthető, hogy nálam a Jason X is valahol a tíz rész vége felé kullog minőségileg, de az biztos, hogy nem ez a rész volt a legrosszabb, hisz az számomra vitathatatlanul a kilencedik volt.

65 Jason X  (2001)

akció | horror | sci-fi | thriller

2455-ben egy kutatócsoport diákjai félelmetes leckét kapnak, amikor megérkezik a két hibernált test a Crystal Lake-i kutatóközpontból. Egyikük ugyanis Jason Voorhees, az... több»

1