2019.08.30 11:16 Kóborló Olvasottság: 139x
0

Történet egy vonatról és a farkasemberekről

Valamikor, pár évvel ezelőtt láttam már jelen filmünket, bár túlságosan sok mindenre már nem emlékeztem belőle, ezért gondoltam, pont itt lenne az ideje, hogy felelevenítsük a látottakat.

A Howl című, 2015-ös, angliai farkasemberes horrorfilm történetileg nem épp egy túlbonyolított film, mondhatnánk azt is, hogy igencsak egyszerű történettel bír. Nem lesznek a nézők óriási csavarokban részesítve, sőt még azokat a bizonyos agytekervényeket sem kell megdolgoztatnunk, egyszerűen csak néznünk kell, és persze, ha tudjuk, élvezzük a látottakat. Ezzel persze nem akarom ledegradálni, egyszerűen csak szórakoztatni akarja a nagyérdemű közönségét, és meg sem próbál emlékezetessé válni az utókor számára. Pedig, ha őszintén belegondolok, talán megvolt neki a lehetősége, hisz már maga az alapkoncepció egész pofásra sikeredett. Egy éjszakai lerobbant vonat egy sötét, ködös angliai erdő kellős közepén, melynek utasai a társadalmi réteg különböző osztályait képviselik, odakint az éjszakában pedig farkasemberek hordája próbál bejutni... Nos hát, igen... ebből az alapfelállásból még akármi kisülhetett volna. De sajnos nem így lett, mert csupán ötlet szinten tudott jól teljesíteni a film.

Történet egy vonatról és a farkasemberekről

Már magából a történetből is érzékelhető, hogy a film készítői több hasonló horrorfilmből szemezgettek össze alapanyagokat (ami persze nem is akkora baj, hisz már alig akad bármiféle új dolog a nap alatt); ezzel csak az volt a gond, hogy szinte minden téren gyorsan leereszt a film, mint egy lufi. Ami talán az egyik legnagyobb problémája a filmnek, hogy nem tudott mit kezdeni azokkal a lehetőségekkel, amik ötlet szintjén megvoltak benne, hisz az utasok társadalmi tagolódása miatt sokkal, de sokkal több izgalmas konfliktus születhetett volna a cselekményben. Aztán ott volt az a fajta lehetőség is, hogy még erősebb atmoszférát teremtsen a csapdába esett utasok terén, sajnos ezt is csupán felületesen érintik, ezáltal sajnos a film izgalmi faktora eléggé átlagosra silányul, és legnagyobb bánatomra elég korán.

A technikai háttere sem jól kidolgozott, vagyis inkább eléggé változó minőségű lett; hol egész pofásan festenek a farkasembereink, hol pedig épp, hogy elérik a közepes színvonalat. A színészi játékot sem tudnám annyira kiemelni, bár igaz, hogy annyira nem is volt rossz, úgymond itt is érződik a középszerűség. Amivel talán tudtak volna még dobni valamit a film színvonalán (ezen negatívumai mellett), az a gore jelenetek száma lett volna, itt viszont igencsak visszafojtottan teljesít.

59 Howl  (2015)

akció | fantasy | horror | misztikus | thriller

Amikor egy vonat utasait megtámadja egy lény, össze kell fogniuk, hogy túléljék az éjszakát. több»

0