2019.08.30 19:48 Kóborló Olvasottság: 329x
0

Filléres apokalipszis

A 2000-es évek után gombamód megszaporodtak az olyan tematikájú filmek, melyek egy lehetséges apokaliptikus világképet vázolnak fel a nézőnek. Kár is lenne tagadnom, kimondottan kedvelem az ilyen filmeket, függetlenül attól, hogy mi is váltja majd ki eme katasztrófát. Eleinte általában egy világméretű vírus elszaporodása révén éri utol a végzet az embereket, de az elmúlt közel 10 év során közkedvelten veszik elő a technikai vívmányokban fellelhető katasztrófa alkalmazását is e téren, és nincs ez másként jelen filmünkben sem.

Csupán két komolyabb probléma áll fenn. Az egyik, hogy a készítők mindezt pokoli gyenge atmoszféra teremtéssel teszik. A másik gond pedig (nem az oly sok helyen emlegetett aprópénzes megoldás, hisz láttam már olyan filmeket, melyeknél még ennél is alacsonyabb költségvetéssel dolgoztak, mégis fényévekkel minőségibb alkotások lettek), hogy a karakterek gyengék, a színészi alakításukról pedig ne is beszéljünk. Persze a film történetileg is teli van logikai bakik egész tárházával, mégis egyetlen egy dolgot tudtam értékelni nagyon is belőle, miszerint, ha nem is annyira erőteljesen, mint mondjuk egy George A. Romero filmjében, de fellelhető egyfajta társadalomkritika is benne (kár, hogy nem erre építkeztek inkább a készítői). Tetszett, hogy a történet próbálja elszigetelni a főszereplőit, és tulajdonképpen csak a médián keresztül (illetve az interneten keresztül egy külső szereplő segítségével) sejtetik, hogy mekkora is a baj, viszont a készítők ennek a dolognak a lehetőségével sem nagyon éltek.

Filléres apokalipszis

De mivel egy horrorfilmhez van szerencsénk, lássuk, hogy miként is muzsikál e téren! Ha valahol is érzékelhető az alacsony költségvetés, akkor az pont itt volt. Mivelhogy a film véres és néhol akár brutális is akar lenni, semmint realisztikus, ezért itt éreztem igazán, hogy kilóg az a bizonyos lóláb. Sokan a befejezését is kritizálták (megjegyzem, okkal), de a történetnek készült egy folytatása 2015-ben, ahol tulajdonképpen szinte majdnem ott folytatják a filmet, ahol ennek vége szakad.

Mindent egybevéve nem volt egy rossz próbálkozás, de mivel történetileg sok olyan film van, ami sokkal jobban közelíti meg ezt a témát, ráadásul azoknál a színészi játék is sokkal jobbra sikeredett, ezért én gyengére értékelem.

horror | sci-fi | thriller

Öt egyetemista szilveszteri házibulira készül. Fogalmuk sincs róla, hogy odakint világszintű járvány üti fel a fejét. Mivel senki másra nem számíthatnak, elbarikádozzák... több»

0