2019.08.31 12:00 Kóborló Olvasottság: 149x
1

Kiszámítható és gyenge szellemfilm

Vártam már erre a filmre, talán az előzetesében látottak miatt, vagy mert úgy éreztem, hogy ez még akár jó is lehet. Viszont most, hogy megtekintettem, kijelenthetem, hogy kiábrándítóan nagy csalódás lett a Polaroid.

Alapjaiban nincsenek különösebben nagy problémáim a mostani tinihorrorokkal. A legtöbb esetben képesek hozni egy masszív közepes átlagot. Általában a színészi alakítások is abban a bizonyos középmezőnyben foglalnak helyet, ha egy-egy karakter mégis képes kiemelkedő színészi teljesítményt nyújtani, akkor érdemes lesz az ő nevére odafigyelni a közeljövőben. Nos, ennél a filmnél egy pillanatra sem kell majd ezeknek a fiataloknak a nevét megjegyeznünk, ugyanis szerintem nemhogy kiemelkedőt nem alakítottak, de még a közepes szintjétől is elmaradnak. Persze ezzel egy pillanatra sem arra célzok, hogy eme fiatal színészek tehetségtelenek lennének, sokkal inkább arra, hogy a film forgatókönyvéért felelős Blair Butlernek csupán ennyire sikeredett "jóra" megírnia a karaktereket. Ami azért is lepett meg kissé, mert az író azért már bizonyította számomra, hogy képes egy jól működő horrorfilm történetét és az abban szereplő karaktereit is megtölteni élettel (lásd a 2018-as Horror Park). Na de elsősorban nem is a színészekkel volt a bajom ennél a filmnél, hanem sokkal inkább magával a történetével, illetve annak a kivitelezésével.

Kiszámítható és gyenge szellemfilm

Komolyan mondom, nagyon ritkán fordul velem elő, hogy egy film ennyire képtelen legyen meglepni bármilyen téren. Hozzáteszem, azért néha-néha próbálkozik egy meglepőt húzni történet szinten, de ez nálam most annyira nem jött be, hogy szinte az összes ilyen váratlan húzását előre láttam. Sőt a befejezése már valahol a játékideje közepe felé kikövetkeztethetővé vált számomra (és egyáltalán nem lepődnék meg azon, ha ez bárki mással is megesik, aki már kettőnél több efféle horrorfilmet látott élete során). Azáltal, hogy a film képtelen volt meglepni, sajnos izgulni sem tudtam rajta egy pillanatra sem, és talán kissé unatkoztam is.

A másik dolog, ami szintén bosszantott a filmmel kapcsolatban, az a vér maximális mellőzése. Nem azt mondom, hogy egy igazán jó horrorfilmben literszámra kell alkalmazni a vért helyettesítő kellékeket, de ha már a gyártó stúdió felvállalja, hogy igenis egy horrorfilmet készít, akkor legalább a hitelesség miatt nem árt néhol alkalmazniuk a vért. Nem borítana ki ez annyira, ha mondjuk a végén nem lett volna egy egész pofás kis elhalálozás (ahol persze a kamerahasználat miatt inkább csak sejthetjük, hogy mi is az, amit épp nem láthatunk), de pár percre rá, egy másik jelenet során láthatóvá válik a háttérben eme pórul járt karakter teste (igaz, nem az a központi elem az adott jelenet során) totál vértelenül. Nos itt értettem meg a film PG-13-as korhatár besorolását, mert ha egyszer megjelenne kis hazánkban eme alkotás, meglepődnék, ha a 12 éven aluliaknak nem ajánlottnál magasabb besorolást kapna.

Érdemes még megemlíteni a lényünk technikai megjelenítését is. Tulajdonképpen emiatt kapott nálam plusz egy csillagot, mert e téren azért nem lett rossz a végeredmény.

66 Polaroid  (2019)

dráma | horror | thriller

A Polaroid egyfajta kombinációja a már klasszikussá vált Kör, illetve a Végső állomás című horror-thrillernek. Bird Fitcher egy nap talál egy régi polaroid kamerát, ám hamar... több»

1