2019.09.02 10:33 Mayolika Olvasottság: <100x
0

Thermopüla az indiai határon

Nehéz ezt a filmet végignézni, de megéri. A történet valós, minden lényeges eleme úgy történt, ahogy a filmben ábrázolják, a neveket is beleértve. Persze, a (feltételezhetőn) a házasság elől menekülő, vagy házasságtörő asszony története valószínűleg fikció, de semmit nem von le a film értékéből. Pontosat nem lehet tudni, mert az ő történetszála nincs lefordítva. Tehát, mivel történelmi esemény megfilmesítéséről van szó, a spoiler szó használata akár felesleges is, de ha valaki az eddigiekből nem tudná, miről is szól a film, az ne olvassa tovább, mert a történet végének említése nélkül nem lehet a írni róla!

21 szikh várvédő katona néz szembe tízezernyi arab ostromlóval. Ez a történet akár ismerős lehet akár a mi történelmünkből is, és sajnos mindig ugyanaz a vége. A hősök jutalma nemzetük emlékezete. De itt nem ilyen egyszerű a helyzet, a szikh katonáknak az angol elnyomójuk területi érdekeit kellene védeniük, mégis önként vállalják a biztos halálba vezető csatát. Büszkeségből, becsületből, önérzetből. Hogy ezekért megéri-e meghalni, azt mindenkinek saját magával kell megbeszélnie, én biztosan kerestem volna egy hátsó ajtót és világgá szaladtam volna. De túl sok indiai filmet láttam már ahhoz, hogy tudjam, náluk ilyesmiről szó sem lehet. Meg persze egy csavar mégiscsak van a film végén ezzel kapcsolatban, amit nem árulok el.

A film a főszereplő Havildar Ishar Singh (Akshay Kumar) történetén keresztül mutatja ba az angol feletteseinek kényszerűen engedelmeskedő, renitens szikh parancsnok útját az önfeláldozó hősi halálig. Szerintem ez Akshay legjobb filmje, fantasztikus az alakítása. A végére azt is eléri, hogy már nem zavar az arcát félig eltakaró szakáll-bajusz szörnyűség és a valószínűtlenül nagy turbán. Pusztán a szemeivel is mindent el tud játszani. Tökéletesen alakítja a kőkemény katonai parancsnokot és a bajtársaiért bármire kész katonát is. Mondjuk az a mecset építés nekem kicsit sok volt az öreg nénével.

Ha nem is mind a 21-et, de pár katonát megismerünk közelről, és meg is szeretjük őket csak azért, hogy még jobban fájjon. Lassan és békésen indul a történet, de nem hagy egy percet sem a figyelem lankadására. Onnan pedig, hogy megjelennek az erőd előtt az afgán seregek, pörögnek az események. Izgalmas, fordulatos, szívszorító jelenetek jó ritmusban, szuperül felépítve.

Női szereplőből csak kettő van, az egyik a már említett arab nő, a másik Halvardan felesége (Parineeti Chopra), aki csak fantázia képekben jelenik meg Halvardan fejében, és persze minden döntésében a férje mellett áll. Mi mást tehetne szegény egy fantázia képben?

A film utolsó része lebilincselően szörnyű, odaszegez a képernyő elé, és nem enged. A film megnézése után sem. Örülök, hogy megnéztem.

70 Kesari  (2019)

akció | dráma | háborús | történelmi

Igaz történet alapján készült film az indiai szkihek történelmének legfontosabb csatájáról. Saragarh határerődjét 21 szikh katona védi Halvildar Ishar Singh (Akshay Kumar)... több»

0