2019.09.13 15:05 Timon Olvasottság: <100x
0

A sci-fik alapköve

Cselekményelemzést és (esetleges) spoilert tartalmaz.

A sci-fik alapköve máig halhatatlan és szinte megmagyarázhatatlan alkotás; hol a zenei rész az eszköze a rendezőnek a történet mesélésnél, hol kizárólag a látványra támaszkodik. Amikor először láttam, kicsit érdekes volt; nem tudtam, mennyire lehet megszokott, mert addig szinte csak a Csillagok háborúja, Avatar, E.T., Vissza a jövőbe és hasonló sci-fik voltak az általam legnézettebbek, ez viszont egy olyan típusú izgalmi színvonallal szolgált, amely nagyobb rejtély, mint amivel a filmek során valaha is találkoztam.

A sci-fik alapköve

A legikonikusabb jelenettel kezdem a részletezést, amelyben a majom feldobja a csontot az ég felé, majd elkezd zuhanni, aztán egy űrhajót lehet látni. Ez szerintem arra akar utalni, hogy – legalábbis az evolúció szerint – amikor elkezdtek szerszámokat használni, máig folyó kutatásokat, felfedezéseket indítottak útjának, és már a Földön kívül is lehetővé vált – legalábbis valamennyire – az élet. Tehát egy ikonikus kezdet és eredmény összekapcsolása ez.

Nagyon azért nem mennék bele, mert szerintem nem egy konkrét történet az egész, hanem hagyja, hogy felmerüljön a sok-sok kérdés, hogy végig lázban tartsanak. Ez a film látszólag talán unalmas, de számomra a legizgalmasabb sci-fi, mert annyi kérdést vet fel, és annyira nehéz ezekre választ találni, hogy legjobban ez szokott a sci-fiknél elgondolkoztatni.

Az akkori nyugati világra is jól utal ez a film: a hidegháborús feszültségre utal azzal, hogy az űrverseny hova vezet(het). Új élettérhez, vagy tovább. Különösebben a negatívumokra nem tért ki. De érdekesen tüntette fel az ,,új életteret": antigravitációs térben mennyire más és érdekes minden. Annak a valószínűségét is körbejárta, hogy vajon lehetséges-e, hogy bázist is létrehozzanak mondjuk a Holdon. A regény is nagyon érdekelt a film után, és reméltem, hogy megmagyaráz néhány kérdést, ami felmerült.

Zenének végig tökéletesen megfelelt a Kék Duna keringő, talán a bevezetőn kívül másfajta zene nem is volt benne, de ez nem változtat szinte semmin.

10/10

kaland | sci-fi

Az emberiség hajnalán az ősemberek egy fekete kőoszlopot találnak a pusztában. Ez a találkozás vezeti rá őket az eszközhasználat felfedezésére. Évezredekkel később, 2001-ben... több»

0