2019.09.23 18:55 Kóborló Olvasottság: 309x
3

Egy halálos metróvonal Clive Barker módra

Clive Barker nevét sokan sokszor a horror jövőjeként emlegették (vagy még mindig emlegetik). Jómagam azért nem vagyok ennyire elfogult eme liverpooli születésű úriemberrel, bár azt el kell, hogy ismerjem, hogy kedvelem a könyveit/novelláit és az azokból készült filmeket, de nem tudok egyfajta horror messiásként tekinteni rá. Viszont két dologhoz kimondottan ért; az egyik a sajátos hangulatteremtés, a másik pedig, hogy a történetei néhol már átbillennek a kissé beteges tartományokba (és mindezt a szó jó értelmében írom).

Jelen filmünk alapja az egyik novellagyűjteményében található meg, ami nálunk, Magyarországon is megjelent Vérkönyvek címen, még 2010-ben. Barker a produceri munkálatokat látta el, bár meg lennék lepve, ha mondjuk nem segített volna be a forgatókönyv megírásába, vagy esetleg a rendezésbe, mert ennél a filmnél kimondottan tetten érhető az a fajta félelemkeltés és hangulatteremtés, ami kimondottan jellemzi a munkásságát.

Egy halálos metróvonal Clive Barker módra

Maga a történet egyszerű, legalábbis a film elején, aztán, ahogy haladunk előre, úgy kezd egyre sötétebb, rejtélyesebb és szerteágazóbb lenni, ami számomra kimondottan tetszett. A fényekkel is kiváló munkát végeztek, mert míg az elején kapunk egy kevéske kis meleg színárnyalatot, addig ezek a színek úgy mennek át rideg és komor hatasúba, ahogy a film hangulata is egyre sötétebbé válik.

Rendezésileg Ryûhei Kitamura munkájára nem lehet panaszunk, hisz szépen teszi a dolgát, talán néhol kissé átbillen a CGI oltára felé, de mindvégig kézben tartja a produkciót. A karakterek jók (főleg egy horrorfilmhez képest), elég tartalmasak is lettek, és a színészek kiválasztását is csak dicsérni tudom. Mondjuk számomra egyértelműen Vinnie Jones karaktere jött át a legjobban, félelmetesen jól hozta a kegyetlen gyilkos szerepét.

Számomra az egyedüli probléma a filmnél maga a történet, és itt most nem arra gondolok, hogy értelmetlen lenne (mert sok helyen olvastam, és több ismerősöm is mondta már, hogy számukra összecsapott volt e téren). Nem! Sokkal inkább, hogy néztem volna még tovább a történetet, vagy örültem volna, ha mélyebben elmerülnek a mögöttes világ misztikumában, de ezt sem a novella, sem pedig a film nem aknázta ki számomra megfelelő mennyiségben, így maradt az egész történetet beszövő misztikum.

horror | misztikus

Leon Kaufman fotográfus, akinek provokatív, a város éjszakai életét bemutató gyűjteménye felkelti egy híres galériatulajdonos, Susan Hoff érdeklődését is. Amikor a nő... több»

3