2019.10.03 15:35 Lubi Olvasottság: 201x
2

30 éve a csúcson

Batman karaktere először 1939-ben jelent meg a Detective Comics egyik számában. Kitalálói, Bob Kane és Bill Finger Supermant vették a figura alapjául, de sokkal sötétebbre és realisztikusabbra formálták azt. A történet kiindulópontja szerint a fiatal Bruce Wayne árván marad, miután szüleit elveszíti egy rablótámadásban, ennek köszönhetően felnőttként, vagyonát felhasználva megalkotja alteregóját, Batmant, és Gotham City első számú bűnüldözőjévé válik. A karakter gyorsan az egyik legnépszerűbb szuperhőssé nőtte ki magát, azóta több médiumban is megjelent, köztük számos filmadaptációt is megélt.

Az első komoly vállalkozás nagy költségvetésű Batman-film forgatására az 1989-ben, idén éppen 30 éve bemutatott Batman című Tim Burton filmmel jött el. A költségvetés immár lehetővé tette, hogy a rendező vászonra vigye a szárnyas igazságosztó történetét saját vízióját megvalósítva. A film erőteljes szerzői jegyeket sorakoztat fel. Stílusa a képregények világát és a viktoriánus kori, illetve gótikus motívumokat ötvözi. Batman eredetét ismerhetjük meg a filmben. Bruce Wayne szüleinek elvesztése képregényhű adaptáció, eltekintve attól, hogy – mint később kiderül – a rablógyilkos, aki megölte a szüleit, a várost fenyegető bűnöző, akit Batman változtatott Jokerré, mikor beledobta egy savas tartályba. Ezáltal könnyen párhuzam vonható a két ellenség között. Teljes ellentétek a komor denevér, az éjszaka lovagja, és a mindenből viccet csináló bohóc bűnöző, akik egymást teremtették. Mindkettőjük megszűnt korábbi önmaga lenni a változás után.

30 éve a csúcson

Batman az igazi egyéniség, aki kimért, de határozott, a bosszúnak él, hogy másokat megkíméljen attól, ami vele történt. Bruce Wayne a valódi maszkja. Ezt a színészi játék is remekül érzékelteti, a két alteregó más játékkal van bemutatva, valamint itt változtatja el először a hangját, mikor rajta van a maszk, ezzel is fokozva a különbözőségeket. A film eleji fogadáson a Wayne villában a vendégek többsége fel sem ismeri, esendő, kissé félszeg figura, aki nem találja helyét. Bizonytalan, azt sem tudja önállóan eldönteni, mennyi pezsgőt kell még felszolgálni, Alfred segítségére szorul, hogy ne tévedjen el a városi elit közegében. Vicki Vale-lel való kapcsolata is Batmanként hangsúlyosabb, hamar le is lepleződik másik énje a nő előtt. Az ebédnél a szobát sem ismerő, tévelygő Bruce éjszaka magabiztos hősként menti meg a bajba jutott hölgyet. Mikor együtt töltik az éjszakát, látjuk, amint fejjel lefelé lógva alszik, mint egy denevér, teljesen azonosul az általa teremtett lénnyel.

Batman harcmodora nagyban épít a megfélemlítésre, a mítosz elterjedésére alapozza az erejét, hogy a bűnözők féljenek tőle. Mikor közelharcba kerül, alulmarad a többi támadóval szemben, nem képzett harcos. Ebben páncélja kötöttsége se segíti, a karakterhez hűen merev, sötét, ezzel is reprezentálva viselőjét. A film végére a Vickivel való kapcsolatának, Jokeren való bosszúnak, és a város elismerésének köszönhetően a karakter mindkét énje oldódik kissé. A következő részben már a cége ügyeibe beleszóló, megfontolt üzletemberként tér vissza Bruce Wayne, Batman pedig kevésbé hideggé és emberközelibbé válik, ami a Macskanővel szövődő romantikus viszonyában érvényesül leginkább, de a korábban mindig komor arcon is már megjelenik egy halvány mosoly a maszk alatt.

A köpenyes igazságosztó jelenleg a DC filmes univerzumépítés egyik alapköve, melyben ismét egy újabb interpretációval találkozhatunk. De ez még csak a kezdet, most kezd újra kibontakozni a karakter Robert Pattinson megformálásában, és tárul elé egy teljesen új univerzum, mely számtalan lehetőséget tartogat még számára. Nem mellesleg a különböző rajzfilmes feldolgozásokról és az önálló Joker mozifilmről is beszélve egyértelmű, hogy Batman karaktere és mitológiája még hosszú-hosszú ideig velünk marad. De mindig örömmel nézhetjük vissza az indulását Tim Burton sajátos, egyedi hangvételű interpretációjában.

akció | kaland | szatíra

Bruce Wayne kettős életet él. Nappal egy milliomos playboy szerepét játssza, éjszaka pedig a bűntől szennyezett Gotham igazságosztó lovagja. A Denevérember kilétére mindenki... több»

2