2019.10.19 00:10 Timon Olvasottság: <100x
0

A filmművészet történetének úttörője

Hihetetlenül imádom ezt a – legalábbis részben – rajzfilmet. Nagyszerű alkotást, ahol a valóság és az animáció közvetlen kapcsolatban áll egymással; mestermű. A történet pedig önmagában briliáns, jól felépített, de nem erre koncentráltam igazán, hanem arra, hogy vajon ezt közel harminc évvel ezelőtt hogyan tudták megalkotni. Egy újabb úttörő alkotás a filmművészet történetében. A rendező a kedvenceim közé tartozik, és (elsősorban) a gyerekközönségnek hatalmas filmet készített egy nagyszerű stábbal.

Gyakorlatilag minden egyes jelenete (sőt részletesebben tekintve: képkockája) rengeteg munkáról, alkotásról és tehetségről tanúskodik. Az ilyen és hasonló régi filmeknél kevésbé érezni azt a napjainkban sajnos egyre gyakoribb bőrlehúzást, hogy hajtanak a kasszáig, aztán várják a pénzesőt (tisztelet a kivételeknek!). Ezt remake-eknél nem minden esetben tapasztalom, vagy nem minden szériánál (pl. Star Wars vagy Marvel – itt nem ezeket nézem ki). Ebbe az olyanokat sorolnám, amelyeknek ettől függetlenül megvan a régi lelke. Én legalábbis ezt látom újabban (többé-kevésbé).

A filmművészet történetének úttörője

Erre csak azért tértem ki, mert újabban egy ilyen benyomásom is támadt, főleg mostanában, hogy a régi filmeket újra előveszem, és felsejlik a korkülönbség érzet az akkori és a maiak között. Mindkettőnek megvannak a pozitívumai, és erre fektetem a hangsúlyt. Ennél nem kellett különösebb engedékenységhez alkalmazkodnom, mert jól megszokott, hogy ezeket keresni sem kell, gyakrabban jönnek maguktól.

Egyébként a film egyik legnagyobb pozitívuma az, hogy egy kriminális esetet foglaltak össze olyan körítéssel, amely halhatatlan alkotásként rendkívül szórakoztató. Például az autós rész óriási volt, vagy Roger bujkálása, firkák és emberek viszonya, személyisége, vagy a végén az elolvadós jelenet.

A zenei részeket sem győzöm dicsérni. Igazi klasszikus hangulatot adtak, amellyel tulajdonképpen az egész filmet igazi klasszikussá emeli fel, és ez nemcsak neki köszönhető.

10/10

animáció | családi | fantasy | kaland | krimi | misztikus | szatíra | vígjáték

Roger nyúl (Charles Fleischer) egy rajzfilmsztár a Firkanegyedből. Felesége, Jessica körül pletykák kapnak lábra, ezért Roger felbérel egy magándetektívet, hogy tisztázza az... több»

0