2019.11.06 00:30 Kóborló Olvasottság: 317x
0

Furcsa keverék

Sokat hallottam már jelen filmünkről, de ezidáig mindig tovasiklottam felette. Egészen mostanáig. Egyáltalán nem volt magasan az a bizonyos léc, de azt kell, hogy írjam, hogy a Dead Heat – magyarul a frappáns Nyugodjak békében címet viselő alkotás – nemcsak, hogy könnyedén, de igazán szórakoztatón képes volt megugrani azt. Pedig hát finoman szólva is egy igazán furcsa keverék filmmel van dolgunk.

Az alapkoncepciója az akció, azon belül is a 80-as évekbeli zsarus akciófilmeket idézi meg (méghozzá igencsak jól), ami miatt mondjuk kimondottan sokan szerettük például a Halálos fegyvert (többek közt én is). A zsarupárost alakító Roger (Treat Williams) és Doug (Joe Piscopo) szinte sziporkáznak a szerepükben, egyértelműen kiegészítik egymást, és a szépszámú akciójelenetek mellett még humor híján sincs a párosunk. Na de azért ne feledjük, hogy a film az akció és a komédia mellett még a horror jelzőt is megkapta, és hát nem hiába, bár egyáltalán nem erős a horrorszála, hisz mikor a történetbe bevezetik ezt a vonalat, továbbra is inkább az akció dominál. Talán csak a humor változik meg egy kicsit, hisz a vicces jelenetek számát egalizálja a fekete humor megjelenése.

Furcsa keverék

Engem tulajdonképpen még a történet is meglepett, hisz akkora blődségnek tűnik, hogy egyszerűen nehéz elképzelni, hogy működőképes lesz a végeredmény és, hogy nem fog átmenni trash műfajba az egész. De talán a szereplők, a sok vicces jelenet, vagy a kimondottan jól adagolt horrorisztikus jelenetei miatt jómagam egy pillanatra sem akasztanám rá a trash jelzőt.

Érdemes még megemlíteni az effekteket is, hisz itt is igencsak szép tárházzal rendelkezik a film. Voltak jelenetek, amelyeken kimondottan érződött, hogy a horrorszálat is poénnak szánták, és voltak olyanok, ahol a horrorszál igencsak erősen megjelenik, és azt egy pillanatra sem szándékoztak a készítők viccesnek szánni. Egyértelműen figyeltek ennél a történet menetére, bár be kell, hogy valljam, még így is képesek voltak meglepni e téren (főleg a film vége felé). Persze, ha a néző jobban belegondol egyes jelenetekbe, akkor bele lehet kötni a történetbe, de mivel engem képes volt szórakoztatni és kellő mértékben lekötni, ezért ezt nem is tenném. A technikai megvalósítások a korához képest és az anyagi szempontokat figyelembe véve teljesen rendben voltak.

Összességében egy pörgős akció-horror-komédiával van dolgunk, amit, ha nem akarunk komolyan venni, csak engedni neki, hogy szórakoztasson, akkor ezt a közel másfél órányi játékidejével el is látja maximálisan.

0