2019.12.16 06:35 Artemisia Olvasottság: 142x
4

Meseszerűen kicsinyes film

:::A HOZZÁSZÓLÁS CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT:::

Az első benyomásom a filmmel kapcsolatban ez volt: gyönyörű, meseszerű, varázslatos a képi világ, és a történet felütése is az elvárhatón szívet melengető, mégis szomorúan szép, árva gyerekekkel, karácsony esti bállal, alkimista "keresztpapával", más világba nyíló átjárókkal, kibontakozni készülő titkokkal, rejtélyekkel, amik pazar kalandokat ígérnek.

Meseszerűen kicsinyes film

De hamar kiderült, hogy inkább látványra épít, mintsem cselekményre. Sőt, ahogy néztem tovább, egyre az a kérdés járt a fejemben: ez most egy vicc? Már az átjárón való átkelés első perceiben komolyságát veszti a film Clara és a Diótörő Százados kicsinyes civakodásával és azzal, hogy egy egér lopja el a kulcsot. És persze azzal, hogy Százados roppant félelmetesnek írja le a helyzetet, aztán a Negyedik Birodalombeli erdőben a rájuk leselkedő legnagyobb veszélyt az Egérkirály (aki valójában egy sok kisegérből álló nagy egér) és Rőtanyó "Nálam van a kulcsod" felkiáltása jelenti (akivel a találkozást csak kevesen ússzák meg élve, pedig csak simán el kell futni előle).

Mind a film további történései, mind a karakterek hasonlóan jelentéktelenek és komolytalanok. Pl. Clara és csapata kulcs visszaszerző-offenzívája a Negyedik Birodalomban. Ahhoz képest, hogy az emberek szétrettegik magukat, mindössze apró egerek ( 3 birodalomban nincs egy macska?) támadnak rájuk, illetve Rőtanyó rettegett hadereje is mindössze azt jelenti, hogy egy óriás, magáról mintázott bábuba dobja Clarat és Századost, ahol kis John Wayne Gacy-bohócok táncolják körbe őket. És ki gondolta volna, hogy a kulcs visszaszerzéséhez csak egy annyi kell, hogy Rőtanyó elejtse...

A film legnagyobb csavarja nem is olyan nagy, ámbár Keira Knigthley egészen jól alakít a negédes Cukortündér szerepében, csak nehéz nem arra gondolni, hogy a Shrek-filmek Jótündére mennyivel karakteresebb gonosz nála. A végső "nagy" csata is elég nevetséges, hiszen Cukortündérnek is csak kb. 2 tucat ólomkatonája, és az "ellenállást" jelentő Rőtanyónak is mindössze az óriás bábuja van (Süttyő?), a kis John Wayne Gacy-k és hozzájuk csatlakozó Százados meg az egerek. Szintén nevetséges, hogy csak a palota kapujáig megy ki, és a géptermet máris "elfoglalja" Clara és Rőtanyó. És miután Clara átállítja a gépet, pontosan tudja, hol fog majd állni Cukortündér, mert a gép egyenesen rácéloz. És persze könnyen elrepülhetne, de nem teszi.

Szóval az egész film kicsinyes, és rengeteg kérdést hagy nyitva. Pl. a legkézenfekvőbb: hogyan lett Clara anyja a Birodalmak királynője? A film közepén kapunk egy félválaszt, hogy ő találta fel a gépezetet, amivel játékokat keltett életre. De hogy hozott létre egy másik világot, ahol még az idő is gyorsabban telik? Cukortündér pontosan hogy érte el, hogy gonosznak higgyék és száműzzék Rőtanyót? Miért nem vette észre senki, hogy nem gonosz? Ha valaki (Clara és az anyja is) lehet egy mesebeli birodalom királynője egy párhuzamos világban, miért tér vissza az unalmas, szürke életébe? Egyáltalán miért hajlonganak Clara előtt, amint meghallják a nevét? Más (egy csaló), nem mondhatja, hogy Clara Sthalbaumnak hívják? Clara és Százados honnan szereznek kötelet a tömlöcből való kijutáshoz? Clara anyja miért nem mesélt neki semmit a Birodalmakról, vagy miért nem vitte el magával, hogy valamelyest felkészítse a jövőbeni királynői teendőire? Miért jobb úgy bedobni a mély vízbe,hogy azt se tudja, létezik egy másik világ?

De persze hozzá kell tennem, hogy gyerekfejjel nyilván másképp hatott volna ez a film, el tudom képzelni, hogy a gyerekeknek izgalmas, és mivel ők az elsődleges célközönség, így nem is szeretném teljesen lehúzni. Erős 3 csillagot kap.

családi | fantasy | kaland

Clarának egy kulcsra van szüksége, mert csak így tudja kinyitni az elhunyt édesanyjától örökölt dobozt, ami eegyy igazi kincset rejteget számára. Keresztapja éves bálján egy... több»

4