2020.02.10 03:45 Lubi Olvasottság: 179x
1

Az őrület bohócnője és madárkái

A DC képregények filmes adaptációi igen sokrétűek, még ha kifejezetten ingadozó színvonalúak is. A konkurens Marvellel szemben közel sem találták még meg saját hangjukat filmes fronton. Az összefüggő univerzumépítés visszafogott sikerei után egyre inkább készülnek függetlennek tűnő alkotások a stúdió berkein belül.

Így történhetett, hogy Jared Leto után Joaquin Phoenix is eljátszhatta Joker szerepét egy, a korábbi filmekhez nem kapcsolódó alkotásban. Ben Afflecket Robert Pattinson váltja Batmanként a karakter következő saját filmjében, a kritikailag gyenge fogadtatású Suicide Squad - Öngyilkos osztag pedig megkapja a maga remake-folytatás hibridjét, melyben bizonyos szereplők visszatérnek az eredeti filmből, míg mások nem. A visszatérők között van Harley Quinn is Margot Robbie megformálásában, aki most megkapta saját önálló filmjét is, ez a rendhagyóan hosszú című: Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása).

Az őrület bohócnője és madárkái

Az előzetesek némileg félrevezetően azt sugallták, hogy egy női emancipációs csapatfilmre számíthatunk, ami a Szellemirtók és a Charlie angyalai remake-jeihez hasonló célkitűzéseket vállal. Ez azonban csak részben valósul meg. Helyette a Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása) egy stílusosnak szánt akciókavalkád, amiben az alibi történet hiányosságait és összefüggéstelenségeit koholt őrülettel próbálják elfedni az alkotók. Ennek ellenére sem válik a film drogmámoros akciókavalkáddá, noha bőven akad benne drog, mámor és akció is, csak éppen az alkotóelemek nem állnak össze egy koherens egésszé.

A kezdő Cathy Yan rendezőnőt valószínűleg azért választhatta a stúdió, hogy magabiztosan, női szemmel lássa át a többnyire kizárólag női szereplőket felvonultató filmet és annak üzenetét az emancipálódásról. Ez nem sikerült. A kezdőnek számító Yannek ez a második nagyjátékfilmje, aminek első felében egy korrekt, Guy Ritchie stílusára hajazó gyémántrablásos sztoriba csöppenünk Harley Quinn tolmácsolásában. Ahogy Gotham alvilágába követjük hősnőnket hétköznapjainak jelentőségtelen eseményei közepette, hamar világossá válik, hogy a sztori helyett a stílusra helyezik a hangsúlyt az alkotók.

A főszereplő átgondolatlan nemtörődömsége nem add kellő mélységet karakterének. Nem tudunk vele izgulni, mivel őt magát sem érdeklik igazán a körülötte zajló események. Funkciója annyiban merül ki, hogy narrátorként, flashbackeken keresztül felvázolja a többi szereplő hátterét és motivációit. Miközben ő maga egy Joker utáni szakítás utáni mélypont közepén próbál zöld ágra vergődni az életével. Ez messze túl kevés egy karakternek az első önálló filmjében. A mellékszereplőként tündöklő Ragadozó madarak triója viszont kellően felépített karakterekből áll, akik idővel könnyen megállhatják majd helyüket saját filmjükben is. A film befejezése legalábbis arra utal, hogy nem most láttuk őket utoljára.

Az állítólagos többszöri újraforgatás során készült harcok és akciójelenetek látványosan koreografáltak, izgalmasak és pörgősek. Mindenféle kreatív megoldásokkal feldobott jelenteket csodálhatunk, mint a görkorcsolyás autósüldözés, véres közelharcok és csillámszórós fegyverrel való rendőrségi leszámolás. Ezek és a feszes tempó, valamint az ötletes vágás teszik élvezhetővé a mozit, ami főként az akció kedvelőinek tartogat meglepetéseket.

Idővel viszont valódi történet hiányában a csinnadrattával, színes kosztümökkel és ominózus díszletekkel feldobott képsorok ellenére is ellaposodik a film. Szerencsére a nagyjából 100 perces játékidőnek köszönhetően véget ér a cselekmény, mielőtt teljesen kiüresedne. A férfigyűlölet és álfeminista történeti elemek a film végén jelennek csak meg, és érezhetően ki is veti magából őket a film, annyira légből kapott, hirtelen megoldással vannak beemelve.

Minden hiányossága ellenére is bűnös élvezet a Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása). Meglepően szórakoztató, noha éppen ennyire felejthető, semmitmondó alkotás is egyben. Ezek után a rajongók kíváncsian várhatják a képregénykiadó következő filmjeit, mert úgy tűnik, minden újabb mozijukkal valami újat kívánnak nyújtani. Így talán mindenki megtalálhatja a saját számítását, talán éppen ebben az őrületben, ami Harley Quinn önálló kalandjának védjegye.

akció | kaland | krimi

Miután Harley Quinn (Margot Robbie) elhagyja Jokert, új fejezet kezdődik az életében. Próbál felhagyni régi életmódjával, és megtapasztalni, milyen átlagosnak lenni. Fekete... több»

1