2020.02.23 14:57 Puncs Olvasottság: 1102x
4

Antiszemitizmus egy kisfiú szemén át

Már számtalan olyan szívszorító alkotás látott napvilágot, amely a náci Németország rémtörténeteit eleveníti fel. Azt gondoltam, hogy ez a mozi is ilyen, de ez a film szembemegy mindennel, amit az ember elvár egy második háborús filmtől.

A náci Németországot egy tízéves kisfiú, Jojo (Roman Griffin Davis) szemén keresztül látjuk, aki szeret menő egyenruhába öltözve katonását játszani, Hitlert pedig eszelősen imádja. Olyannyira, hogy képzeletbeli legjobb barátja nem is lehet más, mint maga a Führer. A fanatikus náci kisfiú hol máshol kezdhetné katonai pályafutását, ha nem a Hitlerjugendnél. Ám egy baleset következtében pihenőre kényszerül. Ekkor ismerkedik meg az otthonában rejtőzködő zsidó lánnyal, akit a saját tulajdon anyja bújtat. Ahogy Jojo egyre jobban megismeri a házukban bujkáló Elsát (Thomasin McKenzie), úgy omlik össze a fejében lévő náci világkép, és rádöbben, hogy a zsidók is ugyanolyan emberek, mint ő.

Antiszemitizmus egy kisfiú szemén át

A film kezdetben hozza a fekete, infantilis humort, majd, ahogy halad előre a cselekménye, úgy válik egyre életszerűbbé. A rendezője, Taika Waititi úgy volt képes vígjátékot csinálni az emberiség egyik legsötétebb korszakából, hogy közben nem csúszott át kegyeletsértésbe. Ráadásul sikerült megtalálnia a karaktereihez legjobban passzoló színészeket is.

Roman Griffin Davis-nél jobb gyerekszínészt nem is találhatott volna Jojó szerepére. Ahogy a zsidó Elsát megformáló Thomasin McKenzie is telitalálat volt. Scarlett Johansson pedig egyszerűen imádni való az anyuka szerepében. Magát Hitlert a rendező, Waititi keltette életre, aki a Führer tökéletes karikatúráját testesítette meg. Az én személyes kedvencem a Hitlerjugend vezetőjét alakító Sam Rockwell volt, aki nem éppen a katonás rend mintapéldánya. Laza, vicces, látens meleg, a legvégén pedig még egy kicsit apaszerepben is feltűnik.

Sokan legyintenek, hogy ismét egy második világháborús film megy a mozikban, mégis érdemes megnézni, hiszen képes újat mutatni. Sőt, egy mai is aktuális témát dolgoz fel. Hogyan ér célt a gyűlöletpolitika egy olyan embernél, akiben egyébként a gyűlölet írmagja sem található meg. Mindenképpen érdemes megnézni, ne rettentsen el senkit, hogy a filmnek nincs magyar szinkronja.

79 Jojo Nyuszi  (2019)

dráma | háborús | szatíra | vígjáték

Jojo Betzler (Roman Griffin Davis) egy német kisfiú, akit állandóan csúfolnak az iskolában. A fiú hétköznapi világa a feje tetejére áll, miután tudomást szerez arról, hogy... több»

4