2020.04.19 16:41 Danny99 Olvasottság: 168x
0

A kihagyott ziccer, ami mégis Gól lett

:::A HOZZÁSZÓLÁS CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT:::

Santiago Munez mexikói illegális bevándorló, aki a focival kel és fekszik, majd élete lehetőségét kapja, mikor a Newcastle Unitedhez kerül. Zseniális alapötlet, de ennyi. A többi egy igazi hollywoodi maszlag, minden realitást nélkülöző történet, ami ha az 50-es években játszódna, akkor is nehezen nyelné le az ember, nemhogy 2000-es években.

A kihagyott ziccer, ami mégis Gól lett

Munez a filmben egy húszas évei elején lévő srác, aki munka után egy parkban focizgat, ahol az éppen arra járó Newcastle alkalmazott felfigyel rá. Pár hívás, és máris Angliában vagyunk, ahol persze nem felel meg, de a sztárjátékos nyomására mégis szerződtetik. Persze nem elég hendikep számára a profi múlt hiánya és a kulturális különbség, még asztmásnak is kell lennie, amit eddig elhallgatott a klub elől. Nyilván egy top Premier League klubnál nincs orvosi stáb, aki megvizsgálná, mielőtt leigazolják.

A srácot meg kell tanítani passzolni, de rá pár hétre már a nagy csapatban játszik, és persze a létfontosságú meccs utolsó percében egy oldal szabadrúgást átenged neki az önző, egoista sztárcsatár, amit be is teker a kapuba ballal az a srác, aki az egész film alatt csak jobbal nyúlt a labdához, és persze a romantikus szál se hiányozhat, ami a csúcspontjára ér a végén.

A casting nem tudom, hogy működött, de Kuno Becker mint színész nem győzött meg, mint labdarúgó meg pláne. A labdát is úgy vezeti, mint körülbelül egy 5 éves; végig nézi közben a játékszert, annyira testidegen tőle az egész, hogy már nekem kellemetlen. A vágások során nem is próbálják leplezni, hogy az éppen nem is ő, aki vezeti a labdát.

A kérdésem az, hogy mennyit vett volna el a film értékéből, ha 10 évet ölel fel, és jut el Munez 20 éves korára Európába, úgyhogy 10 éves korában valaki felfedezi Los Angelesben, és egyengeti az utcagyerek rögös útját, ahol megmutatják, ahogy megküzd a társadalmi különbségekkel és lépeget fel a ranglétrán, amíg el nem jut az álmáig, amit addig csak a televízióban láthatott? Az írók viszont nem ezt az utat választották, és lett ez inkább egy nőket megérintő, foci alapú mű, ami számomra érthetetlen módon egyes futball szurkolóknak tetszik.

A filmet az értékelhetetlentől a cameok és a környezet menti meg, ami ad egy kis valóságalapot ebbe a nyálas fikcióba.

80 Góóól!  (2005)

dráma | romantikus | sportfilm

Santiagónak (Kuno Becker), a szegény mexikói bevándorlónak minden vágya, hogy híres focista legyen. A tehetséges fiút hamarosan szerződtetik a rendkívül népszerű angol klubhoz,... több»

0